Judėjimo „Už gamtą“ Peticija prieš Saugomų teritorijų įstatymo keitimą


Parašų: 0


  • Autorius: Algirdas Knystautas, Tomas Kovėra, Arūnė Taunytė, Aušra Vaitauskaitė, Gintaras Varnas ir kiti
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas
  • Kategorija: Aplinkosauga

Ruošiatės grybauti ar uogauti? Gal atėjo noras pasivaikščioti gražiais miško takučiais? O gal pasimaudyti ežere karštą vasaros dieną? Užmirškite.

Lietuvoje prichvatizuota viskas, išskyrus dalį gamtos. Dabar Seimas skubos tvarka svarstys (ir, esu tikras, priims, jei lietuviai miegos) naują saugomų teritorijų įstatymą. Inicijuotą Liberalų sąjūdžio frakcijos ir jos atstovės p.D.Kuodytės. Ir, be abejo, palaikomą Aplinkos ministerijos - kaip Ūkio ministerijos padalinio. Frakcija, kaip ir visos, akivaizdžiai remia oligarchus ir turčius. O kadangi be gamtos kaip ir prichvatizuoti nieko jau nebeliko, tai bus nebloga dovanėlė naujalietuviams. Nedykai, žinoma.

Seime – isteriškas parašų rinkimas, kad įstatymo pakeitimai būtų svarstomi skubos tvarka. Kodėl? Kam čia ta skuba? Kam pauodegė rūksta? Juk ir kitokių problemų akivaizdžiai esama. Svarbių šaliai, jos žmonėms. Na ne. Šios kadencijos Seimas tvirtai pasiryžęs pilnai perduoti į privačias rankas Lietuvos tautinį paveldą. Kad juo galėtų naudotis saujelė išrinktųjų. Nesame tokia didelė šalis, kaip, sakykime, Argentina ar Pietų Afrikos respublika. Tikrai neturime ir negalime leisti valdantiems atimti tai, ką turime gražiausio – mūsų gamtos. Seime galvojama kitaip. Šiukšlinis lietuvis (mokytojas, pardavėjas, inžinierius, kaimo gydytojas), jų nuomone, neturi teisės net pagrybauti nueiti.

Įstatymo projektas, neįsigilinus į jį, atrodo nekaltas ir tobulas. Tai kam tada keisti esantį? “Statiniai valstybiniuose parkuose projektuojami, statomi ir rekonstruojami vadovaujantis Teritorijų planavimo įstatymu ir Statybos įstatymu”. Būtent tuo, kurį Seimas keitė oligarchų naudai ir kurio pakeitimus vetavo Prezidentė D.Grybauskaitė. Dėl viešo intereso nepaisymo. Juk išties – ką bendro turi dabartinis Seimas su viešuoju interesu? Tiek, kiek kiaulė su debesiu.

Čia jau būtų laikas priminti Seimo stalčiuose dūlijantį Viešo intereso įstatymo projektą. Niekas nerenka parašų svarstyti jį skubos tvarka. Ar bet kokia kita tvarka. Kam aplamai jį svarstyti, kam tie rūpesčiai. O, neduok Dieve, priėmus dar ir problemų daugiau atsirastų. Dėl asmeninio, giminių ar proteguotų asmenų turtų. Ir “Hubba Bubba” kramtomąja guma už šešis litus iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Kuo gresia naujas Saugomų teritorijų įstatymas absoliučiai Lietuvos žmonių daugumai? Grubiai tariant, gražiausių šalies kampelių praradimu. Reikės važiuoti, ko gero, į Baltarusiją, kad pasižiūrėti, kaip miškas atrodo. Viskas bus nupirkta ir aptverta. O pažintis su rotveileriais ne visiems baigiasi gerai.

Tik pagalvokite – privatus asmuo galės inicijuoti saugomos teritorijos panaikinimą. Nes ji, matote, jam trukdo. Saugomose teritorijose statyti (ir apsitverti) bus galima bet kur. O


sklypą užregistruoti už 20 km. esančiame kaime. Kas jokiam turčiui problemų nesudarys, turint galvoje visišką korupcijos nebuvimą (cha-cha) Lietuvoje.

Ruoškitės – parkuose statysime pagal bendruosius planus. T.y. kada noriu ir ką noriu. Visas reguliavimas sulyginamas su nesaugomų (!) teritorijų situacija. Liberalizuojama bet kokia veikla – taip kad daniškų kiaulių fermų ant Medvėgalio laukite jau iškart po įstatymo priėmimo. Švelniai tariant, nelieka nei parkų, nei draustinių.

Štai kokia lazda prieš Lietuvą užsimojo p. Kuodytė ir p. Masiulis. Kaip pripažino Seimo gamtos apsaugos komiteto pirmininkas J.Šimėnas – „tam tikri“ žmonės surado politikus, kurie ir įregistravo kontraversiškas įstatymo pataisas“. Matote – „tam tikri“. Mėginkite iššifruoti, gal pasiseks...O gal paskelbti seklių konkursą ar žurnalistinį tyrimą? Juk įdomu, kas tie „tam tikri“.

Vietoje saugomų teritorijų turėsime kolektyvinius sodus. Nes asmuo, turintis, sakykime, 12 ha žemės saugomoje teritorijoje galės ją padalyti į daugybę sklypukų (net mažesnių nei 1 ha) ir pristatyti, ko nori. Arba parduoti.

Visiškai akivaizdu, kad dėl naujo įstatymo laimės labai siaura ir turinti daug pinigų žmonių grupė. Bet gerb. Kuodytė veidmainiškai bando pakeitimus sieti su „paprastais žmonėmis“. Esą, jie laimės nuo tų pakeitimų. O aplinkosaugininkus vadina „klanu“. Čia tai bent, pagalvojau. Visokių klanų girdėjau, bet apie šitą – pirmą kartą. Ką gi, gyveni ir mokaisi.

Judėjimas „Už gamtą“ - kategoriškai prieš siūlomas įstatymo pataisas. Kodėl jos turi būti svarstomos skubos tvarka? Todėl, kad žmonės nespėtų suvokti, kas gi čia vyksta. O dar sunkmetis! Pagalvokite, kaip gi politikai gali praleisti tokį dėkingą laiką „prastumti“ Lietuvą niokojančius įstatymus? Kada vėliau tokia puiki proga ateis? Visi juk užsiėmę savo bėdomis, o ne gamta. Kaip išgyventi galvoja. Tad nerašykime, jog mūsų politikai neprotingi. Atsiprašau, jie tikrai neprotingi ir neatsakingi. Bet gudrūs.

Judėjimas „Už gamtą“, www.uzgamta.com tel. 867702053

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
24 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
25 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
26 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
27 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
28 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
29 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
30 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas