Už teisę laisvai ir netrukdomai užsiimti hobiu (mėgėjiškomis paieškomis) be įžeidinėimų ir nepagrįstų kaltinimų iš oficialių asmenų


Parašų: 0


  • Autorius: Mėgėjai ieškotojai
  • Adresuota: Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, Lietuvos Respublikos Vyriausybė, Lietuvos Respublikos Seimas, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
  • Kategorija: Žmogaus teisės

Mes, ieškotojai mėgėjai, kurių pomėgis (hobis) yra metalo ieškiklio pagalba laukuose, arimuose ieškoti kažkada pamestų daiktų ir domėtis istorija, reikalaujame tam tikrų oficialių asmenų ir pareigūnų nutraukti mūsų visų šmeižimą, kad niokojame kultūros paveldą, tapatinti mus su „juodaisiais archeologais“, kurie nusikalstamu būdu niokoja kultūrinį paveldą, kaltinti mus „kapų plėšimu“, vadinti „kriminaliniais nusikaltėliais“, žeminti mūsų garbę ir orumą kitais būdais, nuteikinėti visuomenę prieš mus bei klaidinti ją aiškinant savaip (iškraipytai) galiojančius teisės aktus.
Mes, ieškotojai mėgėjai teisėtomis (legaliomis) priemonėmis neuždraustoje teritorijoje (ne kultūros paveldo apsaugos zonoje) ir nepažeisdami dabar galiojančių teisės aktų laisvą laiką leidžiame gamtoje domėdamiesi istorija. Žmogaus, vaikštančio su metalo ieškikliu, prilyginimas „kapų plėšikui“ yra tas pats, kas kiekvieno žvejo ar medžiotojo prilyginimas brakonieriui. Juk dėl tam tikrų asmenų, kurie nesilaikydami teisės aktų žvejoja draudžiamu laiku ar tas žuvis, kurių žvejyba yra draudžiama, arba medžioja draudžiamu laiku ar tuos žvėris, kurių medžioklė draudžiama, visų žvejų ar medžiotojų negalima vadinti brakonieriais, taip ir dėl kelių asmenų, kurie naudodamiesi metalo ieškikliais suniokojo kultūrinį paveldą, visų ieškotojų negalima prilyginti „kapų niekintojais“.
Užsienio šalyse jau nieko nestebina žmogus su metalo ieškikliu, o ieškotojai su archeologais bei paveldo specialistais aktyviai bendradarbiauja tarpusavyje, teikdami jiems informaciją apie radimvietes, radinius, kitas svarbias žinias. Egzistuoja netgi specialūs fondai, iš kurių iš ieškotojų yra išperkami radiniai, o ieškotojai radinius yra suinteresuoti atiduoti valstybei. Lietuvoje, tuo tarpu, yra atvirkščiai. Asmenis laisvalaikiu vaikščiojančius po laukus (ne saugomoje kultūrinio paveldo teritorijoje) su metalo ieškikliais aukščiau paminėti pareigūnai visuomenę ragina skųsti policijai, netoleruoti, nors pastarieji nepažeidžia jokių galiojančių teisės aktų.
Daugelis ieškotojų mėgėjų užsiima ir švietėjiška veikla, priklauso įvairiems istorijos ir rekonstrukcijų klubams, visuomeninėms organizacijoms, dirba su visuomene organizuojant seminarus, parodas, atkuriant istorinius įvykius, atstatant partizanų bunkerius, gerbia Lietuvos istoriją bei įstatymus. Ieškotojų veiklą stengiamasi apriboti ir dėl to, kad atskleidžia tam tikrų valdininkų nesugebėjimą rūpintis kultūros paveldu.
Mes šia peticija siekiame pagaliau atviros ir kolegiškos diskusijos, bendradarbiavimo su archeologais, kultūros paveldo specialistais, norime užsiiminėdami savo pomėgiu nebijodami būti apkaltintais pristatyti radinius kompetentingoms institucijoms, drauge rūpintis ir saugoti kultūros paveldą bei vertybes nuo nusikalstamo niokojimo. Mes reikalaujame užtikrinti mūsų teisę netrukdomai užsiimti mums patinkančia veikla bei turėti teisę į laisvalaikį.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas