Vėlinės - laisva diena


Parašų: 0


  • Autorius: Dalia Urbanavičienė
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas
  • Kategorija: Kita

Lietuvoje ypač ryškias tradicijas išlaikė senoji kalendorinė šventė – Vėlinės (lapkričio 2 d.), kuri iki šiol yra labai svarbi daugumai Lietuvos žmonių. Šios dienos pavadinimas turi gilias šaknis ir tiesiogiai siejasi su vėlių pagerbimu. Mūsų protėviai švęsdavo Vėlines (arba joms analogišką mirusiųjų pagerbimo šventę Ilges) bent porą savaičių, o ir šiais laikais žmonės Vėlinių laikotarpiu yra įpratę vykti į atkampiausias Lietuvos vietas pagerbti savo artimųjų kapų, susitikti su giminėmis. Tam reikia mažiausiai dviejų laisvadienių, tačiau Vėlinės yra darbo diena, o laisva diena tėra lapkričio 1-oji – religinė Visų šventųjų šventė, savo kilme neturinti nieko bendro su kapų lankymo tradicija.
2006 m. Lietuva ratifikavo UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo konvenciją, pagal kurią būtent Vėlinės turėtų susilaukti išskirtinio statuso – kaip ypatingu savitumu ir gyvybingumu pasižyminti tradicinė šventė. Dabartiniu metu Vėlinės pagal Atmintinų dienų įstatymą (Nr. VII-397, Žin., 1997, Nr. 67-1672) yra tik viena iš kitų 54-ių atmintinų dienų, nors nė viena kita atmintina diena mūsų šalyje negali prilygti Vėlinėms savo tradicijų gilumu. Nepakankamą valstybės dėmesį Vėlinėms ypač pajausime šiemet, kadangi 2012 m. lapkričio 2-oji diena bus eilinis darbo penktadienis, įsiterpęs tarp šventinio ketvirtadienio ir savaitgalio, todėl žmonėms nebus galimybės tą dieną aplankyti tolimesnius kapus.
Nemažai žmonių jau buvo išreiškę norą per Vėlines turėti laisvą dieną pasirašydami po 2010 m. rugsėjo mėn. paskelbta peticija „Dėl Vėlinių ir Kūčių paskelbimo švenčių dienomis“ – ji tapo populiariausia peticija, per leistiną terminą surinkusi net apie 35 tūkst. žmonių parašų (žr. http://www.peticijos.lt/visos/3624). Toji peticija paskatino LR Seimą įvesti Darbo kodekso 162 straipsnio pataisą ir suteikti Kūčioms švenčių dienos statusą. Tačiau analogiško sprendimo dėl Vėlinių nebuvo, kadangi dar vienos švenčių dienos įvedimas, kaip tvirtinama, būtų pernelyg didelė prabanga mūsų valstybei.
Dėl to siūlome kitokį sprendimą, kuris leistų Vėlinėms suteikti išskirtinį statusą ir sudarytų žmonėms pastovią galimybę lapkričio 2-ąją turėti laisvą dieną – papildyti Atmintinų dienų įstatymo 1 straipsnį 3-ia dalimi, ją suformuluojant taip: „Atmintina diena lapkričio 2-oji – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) diena yra laisva nuo darbo diena, perkeliant darbą į artimiausią šeštadienį“.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas