Dėl portalo lrytas.lt paskelbtos Justino Marcinkevičiaus nuotraukos


Parašų: 57


  • Autorius: A.Mickevičius
  • Adresuota: Žurnalistų etikos inspektorius; Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija
  • Kategorija: Kita

2008 m. gegužės 19 d., 10 val. 44 min. interneto portalas lrytas.lt rubrikoje „Mokslas“ paskelbė straipsnį „Po Nacionalinės pažangos premijos įteikimo blogai pasijuto poetas J. Marcinkevičius (nuotraukos)“.

Straipsnyje naudojama V.Balkūno nuotrauka su komentaru „Kultūros pažangos premijos atsiimti atėjęs J. Marcinkevičius scenoje pasijuto blogai.“ Joje nufotografuotas susmukęs Justinas Marcinkevičius, prilaikomas kitų asmenų. Visuomenės informavimo įstatymas aiškiai numato, kad viešai skelbiant informaciją draudžiama „fotografuoti asmenį jam esant bejėgiškos būklės dėl sveikatos sutrikimo“.

Mes, žemiau pasirašiusieji, smerkiame portalo elgesį dėl tokio turinio nuotraukos paskelbimo. Taip pat kreipiamės į Žurnalistų etikos inspektorių ir Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, prašydami įvertinti portalo lrytas.lt publikuojamą nuotrauką, nes manome, kad tokio turinio nuotraukos paskelbimas:

- yra neetiškas;
- gali žeisti skaitytojų jautrumą;
- neatitinka pagrindinių visuomenės informavimo principų;
- pažeidžia asmens teises;
- pamina elementarų žmogiškumą.

Poetas, dramaturgas, prozininkas, vertėjas, akademikas, profesorius, habilituotas daktaras Justinas Marcinkevičius dar vadinamas literatūros klasiku, moraliniu autoritetu, laisvės šaukliu, savo kūryba žadinęs tautos kultūrinę savimonę yra Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino I ir III laipsnio bei Vytauto Didžiojo ordinų kavalierius.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas