NE ŠILUMOS ENERGIJOS ŠVAISTYMUI!


Parašų: 292


  • Autorius: Lietuvos piliečiai
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas, Vyriausybė, Savivaldybės
  • Kategorija: Kita

Mes, žemiau pasirašę Lietuvos gyventojai, raginame LR Vyriausybę ir kitas atsakingas valstybės institucijas imtis sprendimų, kurie leistų skubiai renovuoti pasenusius daugiabučius gyvenamuosius namus ir sustabdyti beprasmišką brangstančios šilumos švaistymą Lietuvoje.

Drastiškai kylant importuojamų gamtinių dujų kainai, brangsta ir šilumos energija, kurios gamyboje dujos yra pagrindinis kuras. Mokestis už šildymą priklauso nuo suvartotos šilumos energijos kiekio, todėl šilumos kainų augimas skaudžiausiai atsilieps gyvenantiems daugiausia šilumos energijos iššvaistančiuose senos statybos daugiabučiuose.

Šiuo metu išlaidų šildymui skirtumas tarp naujos statybos ar renovuotų namų ir pasenusių daugiabučių gyventojų – milžiniškas. Dėl neegzistuojančios valstybinės daugiabučių namų renovacijos politikos senų namų gyventojai yra priversti mokėti nuo 3 iki 10 kartų daugiau nei gyvenantieji naujos statybos namuose.

Akivaizdu, kad pasenusių daugiabučių atnaujinimas yra pagrindinis būdas užkirsti augančias gyventojų išlaidas šildymui. Deja, dėl Vyriausybės ir kitų atsakingų valstybės institucijų pasyvumo visoje Lietuvoje iki šiol yra renovuotos vos kelios dešimtys senų namų. Kodėl iki šiol nesusirūpinta problema, kuri yra aktuali daugiau nei 2 milijonams centralizuotai besišildančių Lietuvos gyventojų?

Energetikų skaičiavimu, šildymo sezono metu pro kiauras daugiabučių sienas iššvaistomos šilumos energijos kaina kasmet siekia apie 0,5 mlrd. litų. Brangstant gamtinėms dujoms, neišvengiamai auga ir vėjais paleidžiamos šilumos kaina.

Reikalaujame LR Vyriausybę ir kitas atsakingas valstybės institucijas imtis ryžtingų veiksmų, kurie užkirstų kelią neefektyviam šilumos vartojimui, ploninančiam Lietuvos piliečių pinigines.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas