Ne – nesveikiems maisto produktams mokyklose


Parašų: 235


  • Autorius: V.Juozevičiūtė
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Vyriausybė, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija
  • Kategorija: Kita

Karas su menkaverčiais ir nesveikais produktais šalies ugdymo įstaigose vyksta ne pirmi metai.
2008 m. vasario 19 d. Sveikatos apsaugos ministras pakeitė Lietuvos higienos normą HN 21:2005 „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“. Tarp kitų pakeitimų buvo papildytas 110 punktas, kuriame išvardinti nerekomenduojami maisto produktai vaikams:
„Nerekomenduojamos maisto produktų grupės: bulvių traškučiai ir kiti riebaluose virti gaminiai; saldainiai, konditerijos gaminiai su kremu ir (ar) šokoladu; nealkoholiniai gėrimai su maisto priedais (dažikliais, konservantais, saldikliais), gazuoti gėrimai; genetiškai modifikuotas maistas ar genetiškai modifikuotų sudedamųjų dalių turintys produktai. Taip pat nerekomenduojami kiti daug riebalų (daugiau nei 21 g/100 g), sočiųjų riebalų rūgščių (daugiau nei 6 g/100 g), cukraus (daugiau nei 18 g/100 g) ar druskos (daugiau nei 2,4 g/100 g) turintys produktai (mėsos produktai, konditerijos gaminiai).“
Atrodo, jog šie pakeitimai turėjo užtikrinti, kad pagaliau mokyklų bufetuose ir maisto produktų automatuose, jei tokie yra, nebeliktų produktų, nerekomenduojamų vaikų mitybai. Tačiau realybėje niekas nepasikeitė, nes, kaip prekiavo mokyklų bufetai visokiais traškučiais, saldainiais, gazuotais gėrimais, taip ir toliau prekiauja. Sveikatos priežiūros specialistai neturi teisės drausti jais prekiauti, nes šie produktai yra neuždrausti, nenumatyta ir atsakomybė už jų pardavimą bendrojo lavinimo mokyklose.
Todėl prašome, kad higienos norma HN 21:2005 „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ būtų dar kartą pataisyta, įrašant, kad bendrojo lavinimo mokyklų bufetuose ir maisto produktų automatuose, jei tokie yra, draudžiama prekiauti vaikų mitybai nerekomenduotinais produktais.
Teisingų ir sveikos mitybos įgūdžių formavimas yra visų bendras reikalas. Ne tik šeima, bet ir mokykla turėtų prisidėti prie jų ugdymo.

Pasirašydama(-s) sutinku, kad išspausdintas sąrašas su čia esančiais mano asmens duomenimis būtų įteiktas Lietuvos Respublikos Vyriausybei, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijai, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijai.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama
2018-09-18 / 08:40
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama
2018-09-18 / 08:30
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas