Vaistų kompensavimas


Parašų: 0


  • Autorius: S. Lukoševičienė
  • Adresuota: LR Sveikatos Ministerija
  • Kategorija: Sveikatos apsauga

Kad vaikai, turintys elgesio ir emocijų sutrikimus, galėtu elgtis geriau, reikalinga didelė valstybės pagalba. Daugumai šių vaikų neužtenka psichologų, psihiatrų ar pedagogų pagalbos. Daugumai vaikų reikia ir medikamentinės pagalbos. Šitie medikamentai yra pakankamai veiksmingi gydant šitą sutrikimą ir pakankamai plačiai vartojami kitose ES šalyse. Šitie vaistai kitose šalyse vaikam yra kompensuojami ( nemokami), bet deja Lietuvoje jie yra mokami ir labai brangūs (Lietuvoje jų kaina siekia 300lt.) , todėl dauguma tėvų jų neįperka. Šia peticija mes norime kreiptis į LR Sveikatos Ministerija, kad šituos vaistus vaikam kompensuotu ir atkreiptu dėmesį į šią didelią problemą juk tai mūsų vaikai ir mūsų ateitis.
Statistika rodo, kad hiperaktyvių vaikų Lietuvoje daugėja. Vaikai skiriasi nuo normaliai aktyvių tuo, kad jų elgesys yra chaotiškas, mažiau kryptingas, sunkiau valdomas, o judrumas per didelis. Jie negali būti ramiai net ir tose situacijose, kuriose tai būtina: grupėje, klasėje, gydytojo kabinete, autobuse ir pan.
Hiperaktyvumas sąlygoja ir ompulsyvumą, savikontrolės trūkumą - vaikai iš karto daro tai, kas ateina į galvą, negalvodami apie pasekmes, todėl dažnai dėl neapgalvoto elgesio įvyksta nelaimingi atsitikimai, traumos ir kitos nelaimės.
Mokydamiesi jie nesusikaupia ir nors intelektas atitinka normą, šie vaikaidažnai mokosi prasčiausiai nei jų bendraamžiai. Dažniausiai atsilikimas moksle pastebimas jau pradinėse klasėse, vaikai jau būna pavarge nuo nuolatinių nesekmių, kai mokymosi motyvacija labai žema. Todėl jie nepopuliarūs tarp vaikų ir suaugusiųjų. Ir tokia savijauta gali baiktis savižudybe.
Hiperaktyvumas ir dėmesio stoka yra sutrikimas kurį reikia gydyti. Jei tokie vaikai negydomi jie gali pradėti asocialiai elgtis, vartoti narkotikus, dažniau piknaudžiauja stipriaisiais gėrimais, jiems nustatoma asmenybės sutrikimas.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas