DĖL PSICHOSOCIALINĖS REABILITACIJOS PASLAUGŲ PROGRAMOS FINANSINIO TĘSTINUMO UŽTIKRINIMO


Parašų: 0


  • Autorius: Saulius Pečiulis
  • Adresuota: Vilniaus miesto savivaldybė
  • Kategorija: Kita

Gerbiami Vilniaus m. savivaldybės vadovai, gerbiami politikai ir visuomenės atstovai.
Gerbiami Lietuvos piliečiai. Kreipiamės į Jus,
dėl VšĮ Vilniaus psichosocialinės reabilitacijos centro ir psichosocialinės reabilitacijos programos tęstinumo.
Šiame centre daugybė Vilniuje gyvenančių psichikos sveikatos priežiūros paslaugų vartotojų jau daug metų (nuo 2001 m.) gauna kokybiškas psichosocialinės reabilitacijos paslaugas: atvejo vadybininko konsultacijas, grupinius užsiėmimus, kurie padeda atkurti ir lavinti dėl ligos ir ilgų praeityje dažnų hospitalizacijų prarastus kasdienio gyvenimo įgūdžius, sužinoti apie savo ligą ir vaistus, lavinti darbinius ir socialinius įgūdžius, atkurti prarastus socialinius ryšius. Centre pagalbą ir paramą gauna ir psichikos sveikatos priežiūros paslaugų vartotojų artimieji. Teikiamų paslaugų kompleksas ir vykdoma atkryčio prevencija padeda išvengti hospitalizacijų bei užtikrina integraciją į pilnavertę visuomenę. Taip pat šiame centre jau treti metai vyksta reabilitaciniai užsiėmimai „Laimingo gyvenimo paslaptys“, kurie ne vienam padėjo susivokti savo problemose ir skaudžiose gyvenimo situacijose. Šiuos užsiėmimus veda patys psichikos sveikatos paslaugų vartotojai. Visa tai padeda jiems atstatyti pasitikėjimą savimi ir motyvuoja gyventi ir veikti savarankiškai. Šiais metais centras pradėjo teikti ir naują profesinės reabilitacijos paslaugą pagal 7 kvalifikacines kryptis.
Psichikos sveikatos paslaugų vartotojų organizacijų atstovai labai vertina minimą centrą ir nemaža dalis jų būtent čia atrasdavo kelius į pilnavertį integravimosi procesą. Taip pat būtent dėl tokių ir panašių NVO Lietuva yra viena iš lyderių Rytų Europoje ir visos buvusios SSRS teritorijoje. Tad Vilniaus psichosocialinės reabilitacijos centro, įkurto ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos Sąjungos lėšomis bei pastangomis, turinčio platų bendradarbiavimo tinklą visoje ES uždarymas būtų visai nesuprastas tų partnerių Europos Sąjungoje, kurie į jį įdėjo tiek pastangų ir lėšų.
Psichosocialinės reabilitacijos centras yra modelinis ir vienas pačių moderniausių visoje Europos Sąjungoje, todėl būtų labai didelė klaida jį naikinti visos psichikos sveikatos priežiūros sistemos prasme. Be to, tai kenktų tarptautiniam Lietuvos prestižui bei įvaizdžiui kaip pažangios psichikos sveikatos priežiūros sistemos plėtotojai.
Nuo 2009m. pradžios Vilniaus m. savivaldybė sustabdė psichosocialinės reabilitacijos paslaugų programos finansavimą. Labai prašome Vilniaus m. savivaldybę dar kartą svarstyti klausimą dėl Vilniaus psichosocialinės reabilitacijos centro likimo ir negriauti to, kas iš tikro yra vienas geriausių pasiekimų žmonių su psichikos negalia psichosocialinėje reabilitacijoje ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos Sąjungos mastu. Dėkojame už supratimą ir bendradarbiavimą.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas