Už marihuanos legalizavimą.


Parašų: 0


  • Autorius: E.Šiaudas
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas
  • Kategorija: Žmogaus teisės

Nors vadinam save civilizuotais, postmoderniais ir pretendentais į informacinę visuomenę, vis dar gyvename mitų, stereotipų ir prietarų pasaulyje. Sakydamas "mes" turiu omeny ne tik savo brangiąją tėvynę Lietuvą, bet ir didžiąją dalį pasaulio.

Tiesa, Lietuvoje žymiai dažniau nei vakaru valstybėse homoseksualai prievartauja vaikus, valstybės valdyme vienas lauke karys, o nuo kanapių produktų tampama narkomanu arba baigiama su švirkštu venoje liūno dugne.

Būtent apie kanapes, jų produktus norėčiau pasisakyti. Esu vienas iš promarihuaniškai nusiteikusiųjų. Ant Vilniaus sienų, internete jau senokai pasirodė užrašai "Legalizuok laisvę" ir pan., tačiau viešai apie galimybę legalizuoti kanapes prabilta taip ir nebuvo. Man ir draugui buvo šovus idėja pasinaudoti konstitucijos galimybe inicijuoti įstatymą surinkus 50,000 parašų (Seimas bet kokiu atveju turi tokį įstatymą svarstyti). Bet dėl laiko tokiam reikalui poreikio ir būtino fanatiškumo bent trumpam savo planus atidėjom.

Visam pasauly, neišskiriant Lietuvos, narkotikai skirstomi į rūkalus, alkoholį ir narkotikus, pamirštant, kad pirmieji turi tikrai didelę neigiamą reikšmę ir galimą staigią bei stiprią priklausomybę. Tiesiog nubrėžta ryški linija tarp to, kas legalu ir kas nelegalu.

Įvairūs politikieriai, biurokratai, žurnalistai ir kiti mūsų viešąją nuomonę, gyvenimo būdą lipdantys žmonės nesivargina atskirdami tokius skirtingus narkotikus kaip marihuana, heroinas, LSD ar XTC.

Aš manyčiau, kad mūsų valdžioms derėtų pasidomėti kas yra kas ir marihuaną legalizuoti, nes ji nėra toks baubas, kokiu žmonės ją laiko. Šiame rašinyje aš ginu TIK marihuana ir niekur neturiu omeny kitų narkotinių/psichotropinių medžiagų.

Svarbiausias mano argumentas yra toks pats kaip ir Didžiosios Britanijos, kur per savaitę kanapių surūkoma tikriausiai tris kartus daugiau nei visoj likusioj Europoj, politikų: ar tikslingas toks įstatymas, jei kasdien jį pažeidžia dešimtys tūkstančių žmonių. Tiek Lietuvoj, tiek Europoj, mano manymu, vyksta tikras marihuanos bumas.

Teiginys, kad žolė yra visko pradžia yra mitas. Žolė gali būti nebent psichologinis barjeras, "nelegalaus" pradžia, tačiau yra tūkstančiai žmonių rūkę ar rūkančių “žolę” ir nebandžiusių jokių kitų narkotikų. Teko skaityti, kad tokių žmonių yra daugiau nei 95%. Koks nors statistikos departamentas galėtų padaryti tyrimus. Dauguma senesnės kartos atstovų tikrai nustebtų sužinoję, kiek jaunu žmonių reguliariai ar nereguliariai rūko "marihuaną".

Sprendžiant pagal Olandijos patirtį, marihuanos legalizavimas galėtų stipriai sumažinti tokiu dažnam pragaištingu narkotiku kaip heroinas ar kokainas vartojimą. Tikslios statistikos nepamenu, tačiau vartojimas tikrai krito. Ir, paradoksalu, tačiau parūkančių "žolę" nepilnamečių Olandijoj yra žymiai mažiau nei JAV ar D.Britanijoj. Dažniausias mano ir mano bendraamžių argumentas ginčuose panašia tema būna gan menkas žalingas marihuanos poveikis sveikatai. Marihuana nesukelia fizinės priklausomybės, nežaloja smegenų, kepenų, inkstų, ką "puikiai" daro legalus ir iki skausmo pažįstamas alkoholis.

Dar neteko girdėti, kad būtent nuo tiesioginio marihuanos poveikio anapilin butu iškeliavęs nors vienas žmogus. Neteigiu, kad "žolė" yra vitaminas: ji labiau nei tabakas žaloja plaučius (tačiau tokiais kiekiais, kaip tabako, žolės tikrai neparūkysi), kelias dienas po parūkymo sunkiau įsisavinti sudėtingesnius dalykus, susikaupti.

Užkietėjusiems rūkoriams tokia būsena pastovi, tačiau tai tik dėl to, kad THC (tetrahidrokanabinolis, medžiaga sukelianti apsvaigimą) nespėja išsivalyti iš kūno: ten ji gali užsibūti 3-4 savaites. Kaip ir nuo visų nuotaiką, psichiką veikiančių medžiagų (kad ir kavos, šokolado) gali atsirasti psichologinė priklausomybė. O jūs tik įsivaizduokite kas dėtųsi Lietuvoje, jei staiga dingtų kava. Sena tiesa, bet viskas, kas nesaikinga, yra nesveika.

Galima paliesti ir socialini aspektą. "Žolė" niekada (bent jau man su tokiais atvejais neteko susidurti) nesukelia agresijos, todėl jos legalizavimas ir savaime padidėjęs vartojimas mažintų ir nusikaltimų skaičių, kuriam tikrai svarią įtaką turi nuo alkoholio apsvaigę įstatymų pažeidėjai. Savaime aišku, už vairavimą apsirūkius reikėtų bausti kaip ir už vairavimą prisigėrus. Galima juokauti, tačiau marihuanos poveikis skatina kūrybiškumą, todėl tai butu ir injekcija Lietuvos kultūron.

Be to, pirkdami "žolę" dauguma rūkorių norom nenorom yra priversti įsigyti iš asmenų, kurie prekiauja ir kitais narkotikais. Taip mes remiam narkotikų kontrabandą, kuri susijusi ir su prekyba ginklais, žmonėmis. Aš to tikrai nenoriu daryti, tačiau nereikalingi draudimai mane priverčia. Aš noriu, kad prekybos "žole" pinigai butu švarūs, būtų mokami mokesčiai, kuriuos būtų galima panaudoti švietimui, mokyklų kompiuterizacijai ar būstams neturtingoms jaunoms šeimoms.

Pats legalizavimas turėtų būti teisiškai gerai suręstas, kad nebūtų tokiu liapsusų kaip Olandijoj, kur galima pardavinėti, tačiau negalima auginti. Manau, kad legalizavimo atveju reikėtų leisti atidaryti “coffeeshopus” (barai/kavinės, kuriose Olandijoj leista prekiauti "žole"), neleisti rūkyti viešose vietose, sutelkti kuo didesnę valstybės kontrolę, kad neliktų skylių purvinam verslui išlysti, sugriežtinti atsakomybę už pardavimą nepilnamečiams.

Ir tik pagalvokit, kaip suklestėtu turizmas, jei Lietuva butu pirmoji legalizavusi kanapes valstybė Rytu/Vidurio Europos regione! Minios turistų, šimtai viešbučių, restoranų. Butu tikrai sumažintas nedarbas ir BVP augtų ne varganais 4%, o bent dvigubai daugiau.

Esant demokratinei santvarkai ypač akcentuojama žmogaus laisvė rinktis. Tad kodėl aš negaliu rinktis marihuanos, jei mano laisvės nesikerta su niekieno kito laisvėmis? Kuo alkoholis yra pranašesnis, naudingesnis už "žolę"? Aš noriu būti laisvas laisvos valstybės gyventojas!

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas