Sostinės gyventojai diskriminuojami dėl Vilniaus miesto valdžios partinių interesų


Parašų: 0


  • Autorius: Darbo partijos Vilniaus miesto skyriaus nariai
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Dėl Vilniaus miesto valdžios neveiksnumo žlugdomi savivaldos principai sostinėje. Iki šių metų pradžios turėjusi suskirstyti Vilniaus miesto teritorijas į seniūnaitijas ir patvirtinti seniūnaičių veiklos nuostatus, sostinės valdžia iki šiol to nepadarė. Darbo partijos Vilniaus miesto skyriaus nariai įsitikinę, kad Vilnių valdančios partijos tyčia delsia įvesti seniūnaitijų institutą ir pažeidžia Vietos savivaldos įstatymą, nes jo nuostatos neatitinka Vilniaus miesto valdžios partinių interesų.

Seniūnaitis yra svarbus vietos problemų sprendimo organizatorius, jis atstovauja gyventojų interesams seniūnijoje, savivaldybėje ir savivaldybės teritorijoje veikiančiose valstybės įstaigose, skatina seniūnaitijos gyventojus prižiūrėti gyvenamosios vietovės teritoriją, plėtoti ir organizuoti bendruomenės kultūrinį ir sportinį gyvenimą, dalyvauja organizuojant gyventojų apklausas ir susitikimus su tarybos nariais, gali dalyvauti savivaldybės tarybos komitetų ir savivaldybės tarybos posėdžiuose. Be to, seniūnaičiai turi sudaryti pretendentų į seniūno pareigas konkurso komisiją.

Beveik visi Vilniaus miesto seniūnai priklauso sostinę valdančioms partijoms. Daugiausia — Tėvynės sąjungai bei Liberalų ir centro sąjungai. Įgyvendinus Vietos savivaldos įstatyme numatytus reikalavimus ir pradėjus rinkti seniūnaičius, seniūnų ir miesto tarybos valdžia būtų apribota, jų veiklą būtų paprasčiau kontroliuoti. Tai akivaizdžiai pagerintų savivaldos veikimą. Bet tai nepriimtina dabartinei Vilniaus miesto valdžiai, kuri neslepia, kad siekia pakeisti Vietos savivaldos įstatymą. Darbo partijos Vilniaus skyriaus atstovams susisiekus su savivaldybės atstovų spaudai dėl seniūnaičių išrinkimo, buvo paaiškinta, kad artimiausiu metu vargu ar seniūnaičiai bus išrinkti. Akivaizdu, kad Vilniaus miesto valdžios partiniai interesai užgožia visuomeninius.

Siekdami apginti vietos savivaldos principus ir užtikrinti Vietos savivaldos įstatymo įgyvendinimą sostinėje, Darbo partijos Vilniaus miesto skyriaus nariai kreipėsi į Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje, prašydami įvertinti ar Vilniaus miesto savivaldybė nepažeidžia įstatymų ir laikosi Konstitucijos nuostatų.

Vietos savivaldos įstatymo nuostatų nevykdymas apsunkina Vilniaus miesto bendruomenių veiklą. Vilniečiai ne tik negali būti tinkamai atstovaujami savivaldybės veikloje, bet ir diskriminuojami kitų Lietuvos gyventojų atžvilgiu, juk daugelyje šalies miestų šis įstatymas sėkmingai veikia. Tikimės, kad Vyriausybės atstovas sugebės apginti visuomenės interesą, atkurti teisingumą ir įtvirtinti svarbius savivaldos principus Lietuvoje.

Kviečiame visus prisijungti prie šios kovos už gyventojų teisę realiai įtakoti savivaldybės tarybos sprendimus.
www.vdp.lt[/url][b]

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas