Už tai, kad Lietuvoje būtų įsteigtas vienas bendras centras vaiko reikalams, kuris užtikrintų visapusišką pagalbą vaikui


Parašų: 0


  • Autorius: L. Mižutavičiūtė ir S. Kaminskas
  • Adresuota: Švietimo ir Mokslo ministerija (ŠMM)
  • Kategorija: Kita

Lietuvoje nėra pakankamai išvystyta pagalba vaikui. Pas mus yra įvairių įstaigų bei darbuotojų, kurie skirti padėti vaikui, tačiau jie dažnai nesuteikia jam reikiamos pagalbos, pvz. vaikas kalbasi su auklėtoja apie iškilusias problemas, ji juos siunčia pas socialinę pedagogę, o socialinė pedagogė kreipiasi į vaiko teisių apsaugos tarnybą, bet niekas vaikui tinkamai nepadeda ir vėl taip prasideda iš naujo. Taip tik daroma dar didesnė žala vaikui (psichologinė, emocinė).

Dėl to, Lietuvoje reikia vieno bendro centro(įstaigos) bei jo tinklo didesniuose miestuose vaikų reikalams (iškilusiems vaikų sunkumams, problemoms spręsti), kuris propaguotų ir užtikrintų visų žmogaus teisių vientisumą ir tarpusavio priklausomybę, gintų vaiko teises, nes daug institucijų neturi įgaliojimų vykdyti šias funkcijas, jas ignoruoja arba neteikia joms pirmenybės.

Vaiko teisių konvencijos įgyvendinimo vadovo 4-ame straipsnyje „Konvencijoje pripažintų teisių įgyvendinimas“ yra rašoma apie nepriklausomas žmogaus teisių institucijas – kontrolieriaus įstaigas, kurios jau veikia Lietuvoje, todėl reikia prisidėti prie jų ir plėsti įstaigų tinklą, t.y. įsteigti vieną bendrą centrą, kuriame būtų ir po vieną atstovą iš šių kontrolieriaus bei kitų įstaigų.

Centre turėtų dirbti įvairūs specialistai, kurie teiktų visapusę pagalbą vaikui ir jam nereiktų niekur kitur ieškoti pagalbos: psichologai, socialiniai pedagogai, vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai ar net šeimos pedagogai.
Šeimos pedagogo vaidmuo centre taip pat yra labai svarbus, jie galėtų lavinti, šviesti ar organizuot vaikų mokymą, lavinimą, švietimą, padėti įsitvirtinti vaikui į gyvenimą, padėti jam socializuotis, išspręsti šeimoje kilusias problemas. Jis kaip pagalbininkas formuojant vaiko fizinį ir psichinį išsivystymą.

Labai svarbu, kad centras bendradarbiautų su mokyklomis ir vaikai būtų informuojami apie jį.

Mes, žemiau pasirašę asmenys esame už tai, kad Lietuvoje būtų įsteigtas vienas bendras centras, kuris rūpintųsi vaiko reikalais, gintų jo teises ir jam, norint pagalbos nereiktų kreiptis per tarpininkus: mokytoją, socialinį pedagogą ir pan.