PETICIJA DĖL BAUDŽIAMOJO KODEKSO PATAISŲ PRIĖMIMO, NUMATANČIO CHEMINĮ KASTRAVIMĄ ASMENIMS, NUTEISTIEMS UŽ SEKSUALINIUS NUSIKALTIMUS SU VAIKAIS


Parašų: 0


  • Autorius: Jaunius Bloze
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimo Peticijų komisijai
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Mes, žemiau pasirašiusieji, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos Konstitucijos 33 str. (piliečiams laiduojama peticijos teisė), Lietuvos Respublikos peticijų įstatymo 3 str. 1 d. 3 p. (siūloma spręsti svarbius visuomenei, savivaldybėms ir valstybei klausimus), Lietuvos Respublikos Seimo peticijų komisijos nuostatais, teikiame Jums spręsti svarbų Lietuvos Respublikos gyventojams klausimą - Baudžiamojo kodekso pataisą, numatančią cheminį kastravimą asmenims, nuteistiems už seksualinius nusikaltimus su vaikais. Šiuo kreipimųsi siekiama seksualinius nusikaltimus padariusiems asmenims skirti adekvačias bausmes, įgyvendinant teisingumo principą, užkardinti nuo ateityje pasikartojančių šių nusikalstamų veikų padarymo, užtikrinant Lietuvos vaikų saugumą nuo seksualinių nusikaltimų.
Seksualiniai nusikaltimai prieš vaikus (toliau vadinama - pedofilija) – tai lytinis nukrypimas, pasireiškiantis lytiniu potraukiu vaikams, kadangi tikrasis lytinis dirgiklis yra lytiškai nesubrendusio vaiko kūnas. Vaikų tvirkinimas gali vykti palengva: iš pradžių lytinio švietimo pretekstu rodant erotinio ir pornografinio pobūdžio nuotraukas, filmus, vėliau ir pačius lytinius organus, mokoma kitų seksualinių nukrypimų. Taigi, padofilija – tai liga, priskiriama psichiniams ir seksualiniams nukrypimams, ji kaip šio amžiaus maras, žalojantis viso pasaulio vaikų psichiką, vaikų brendimo procesą; iš vaikų atimama prigimtinė vaiko teisė – gyventi pilnavertį ir psichiškai sveiką gyvenimą.
Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 str. ir 39 str. įtvirtintos imperatyviosios konstitucinės teisės normos, kuriose įtvirtinta valstybės pareiga saugoti ir globoti vaikystę, ginti įstatymu nepilnamečius vaikus. Sutinkamai su tuo, Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 4 str. įtvirtintos imperatyviosios bendrosios vaiko teisių apsaugos nuostatos, numatančios, jog tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys (įskaitant ir valstybines įstaigas bei institucijas) privalo laikytis principo, jog kiekvienam vaikui - tiek iki gimimo, tiek ir po jo - turi būti garantuota galimybė būti sveikam, normaliai vystytis fiziškai bei protiškai, o gimusiam vaikui - taip pat doroviškai ir dalyvauti visuomenės gyvenime. Šio įstatymo 6 str. įtvirtintas vienas iš pagrindinių vaiko teisių apsaugos garantijos principų, jog vaiko teisės saugomos ir garantuojamos priimant bei įgyvendinant įstatymus bei kitus teisės aktus, o šio įstatymo 10 str. įtvirtintame vaiko teisės į asmeninį gyvenimą, asmens neliečiamybę ir laisvę principe nurodyta, jog draudžiama vaiką kankinti, žaloti, žeminti jo garbę ir orumą, žiauriai su juo elgtis.
Lietuvos Respublikos Seimas 1995 m. liepos 3 d. Lietuvos Respublikos vardu, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 138 straipsniu, ratifikavo Jungtinių Tautų vaiko teisių konvenciją, kurios 3 str. 1 d. aiškiai reglamentuota, jog imantis bet kokių vaiką liečiančių veiksmų, svarbiausia - vaiko interesai, šios konvencijos 6 str. 2 d. nurodyta, jog valstybės dalyvės užtikrina didžiausią galimybę vaikui gyventi ir sveikai vystytis, 19 str. bei 34 str. reglamentuota, jog valstybės dalyvės privalo imtis visų priemonių, kad apsaugoti vaikus nuo seksualinio išnaudojimo ir seksualinio suvedžiojimo.
Žmogaus teisių gynimo ekspertai gali teigti, jog cheminė kastracija nesuderinama su pagrindinėmis žmogaus teisėmis bei laisvėmis, tokia bausmė esą pažeidžia konvencijas dėl žmogaus teisių bei dėl kankinimų ir nehumaniškų bausmių uždraudimo, tačiau prisidengdami tariamomis žmogaus laisvėmis, mes negalime leisti savo vaikams būti potencialiomis aukomis, kurių vaikystę toliau griautų seksualiniai iškrypėliai - nusikaltėliai. Vienareikšmiškai manome, jog aukų teisės svarbesnės nei nusikaltėlių, juolab, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijoje įtvirtintos imperatyviosios konstitucinės teisės normos, kuriose įtvirtinta valstybių narių pareiga saugoti ir globoti vaikystę, ginti ją valstybių narių įstatymais, tuo labiau 2009 m. rugsėjo 25 d. Lenkijos Seimas patvirtino Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis numatyta pedofilus teisti cheminiu kastravimu. Šį būdą kaip galimą prevencijos metodą bandė Kanada, kelios JAV valstijos, Didžioji Britanija, Prancūzija, Čekija, kai kurios kitos valstybės.
Vaikai – tai silpniausia visuomenės grandis, kuria privalo rūpintis jų tėvai, globėjai visuomenė, o tuo pačiu ir valstybė. Būtent vaikystės periodu formuojasi jų asmenybė ir žmogiškosios vertybės. Valstybės pareiga - tinkamai užtikrinti prigimtines vaiko teises į jų vaikystės neliečiamumą, sveiką socialinę ir psichologinę aplinką, priimant ir vykdant teisės aktus vaikų interesų ir gerovės labui. Psichologiškai ir fiziškai sveikas vaikas – tai raktas ateityje į valstybės augimą ir klestėjimą. Todėl kiekvienos valstybės ir piliečių prievolė - rūpintis ir saugoti kiekvieno vaiko neliečiamumą nuo morališkai ir dvasiškai nukrypusių reiškinių, tokių kaip pedofilija.
Vadovaudamiesi virš išdėstytu prašome:
1. Šią peticiją remiantis Lietuvos Respublikos peticijų įstatymu pripažinti peticija ir ją išnagrinėti teisės aktų nustatyta tvarka;
2. Remiantis Lietuvos Respublikos Peticijų įstatymo 5 str. 3 p., Lietuvos Respublikos Seimo Peticijų komisijos nuostatų 25 str. prašome leisti dalyvauti komisijos posėdžiuose pareiškėjui ar jo atstovui, išdėstyti savo reikalavimus ir/ar atsakyti į komisijos narių klausimus;
3. Teikti nagrinėti Lietuvos Respublikos Seimui šią peticiją, kurios tikslas - numatyti baudžiamojo kodekso pataisas, numatančias cheminį kastravimą asmenims, nuteistiems už seksualinius nusikaltimus su vaikais.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
24 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
25 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
26 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
27 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
28 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
29 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
30 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas