Dėl naujausių Statybos įstatymo pataisų, rengiamo Teritorijų planavimo įstatymo, architektūros politikos formavimo.


Parašų: 0


  • Autorius: M. Daukšys, Klaipėdos architektai
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Prezidentei, Lietuvos Respublikos Vyriausybei
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Dėl naujausių Statybos įstatymo pataisų, rengiamo Teritorijų planavimo įstatymo, architektūros politikos formavimo.


PETICIJA


Mes, architektai, nuolat patys siekiame ir kitus raginame siekti kokybės kuriant aplinką. To paties tikimės ir iš valstybės institucijų. Tačiau šių metų spalio 1 d. įsigaliojusios Statybos įstatymo ir statybos reglamentų pataisos bei kuriami nauji teritorijų planavimo reguliavimo dokumentai turi esminių trūkumų ir netoleruotinų ydų:
o Nemotyvuotai ištęstas statybos projektų derinimo ir leidimų statyti išdavimo terminas;
o Atsisakyta "vieno langelio" principo. Statinių projektų derinimas, sugrąžintas į uždarus kabinetus, tapo neskaidrus ir sunkiai kontroliuojamas;
o Pakeitimai radikalūs ir esminiai, tačiau nepasirengta jų įgyvendinimui: neveikia elektroninė "infostatybos" sistema, nebaigtos ruošti planavimo normos.
Mums, architektams, akivaizdu, kad taip bloginama projektų rengimo, taip pat ir rezultatų kokybė. Kenkiama ne tik projektavimo paslaugų teikėjams, smulkiajam statybos sektoriui, bet ir aplinkos įvairovei bei kokybei, ribojamos prigimtinės ir konstitucinės žmogaus teisės, ūkinės veiklos laisvės. Be to, neprognozuojamai ištęsus statybos leidimų išdavimo terminus, bus prarandamos ir Europos fondų lėšos, skirtos įgyvendinti griežtais reikalavimais apibrėžtus įvairaus lygio projektus.
Kuriami teisiniai mechanizmai yra netinkamo ir nepakankamo valstybės institucijų tarpusavio veiklos koordinavimo ir atsiribojimo nuo architektų bendruomenės bei jos organizacijų pasekmė. Aplinkos ministerijos vaidmuo šiame procese atrodo ypač neigiamai.

Pareiškiame, kad būtina:

o Panaikinti ydingas Statybos įstatymo nuostatas. Įtvirtinti skaidrumo, spartos ir efektyvumo kriterijus Statybos, Teritorijų planavimo įstatymuose ir kituose projektavimo procesą reguliuojančiuose teisės dokumentuose.
o Stabdyti naujo Teritorijų planavimo įstatymo įsigaliojimą, kol nebus parengti jame numatytų poįstatyminių aktų projektai.
o Naujas teisines normas rengti nuosekliai ir pagrįstai, liautis be aiškaus tikslo kaitalioti taisykles, kaip pakeistos detaliųjų planų ir jų brėžinių rengimo taisyklės, liautis reguliuot pavienes smulkmenas (šrifto tipus) ir reikalaut sąvokų iš nepatvirtintų dokumentų (“planavimo normų”). Tobulinant teisės aktus, nuodugniai ruoštis jų įgyvendinimui, kartu priimti juos detalizuojančias tvarkas, normas.
o Netoleruoti nekompetencijos rengiant teisės aktus, vykdant jų įgyvendinimo priežiūrą, taip pat projektuojant, planuojant. Šias veiklas turi atlikti profesionalai: architektai, dizaineriai, urbanistai, landšafto specialistai, susisiekimo sistemos specialistai ir jų nuomonė turi būti lemiama. Sprendimus architektūros ir urbanistikos klausimais turėtų priiminėt architektai ir urbanistai, kurių kvalifikacija patvirtinta atestavimo komisijose.
o Užtikrinti efektyvų bendradarbiavimą ir dialogą tarp valstybės institucijų ir architektų profesinę sritį atstovaujančių asociacijų.
o Valstybėje pagaliau turi būti įgyvendinama architektūros politika.

Įgaliojame Lietuvos architektų sąjungą ir Lietuvos architektų rūmus mūsų vardu aktyviai siekti paminėtų tikslų.

Laukiame operatyvaus valdžios institucijų atsakymo ir bendro darbo su šioms organizacijoms rezultatų.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas