Algirdo Paleckio byla –Lietuvos teisinės sistemos ir demokratijos išbandymas


Parašų: 0


  • Autorius: Jaroslav Kozlovski
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Generaliniam prokurorui p. D. Valiui, Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkei p. I. Degutienei, Lietuvos Respublikos Seimo peticijų komisijai
  • Kategorija: Žmogaus teisės

PETICIJA

Mes, žemiau pasirašiusieji Lietuvos piliečiai, esame įsitikinę, kad pradėtas pagal Seimo nario, konservatoriaus K. Masiulio skundą ir sausio 12 dieną Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas prieš Socialistinio Liaudies Fronto pirmininką, Tarptautinio žmogaus teisių judėjimo "Pasaulis be nacizmo" prezidiumo narį Algirdą Paleckį baudžiamojoje byloje dėl 1991 metais SSRS įvykdytos agresijos prieš Lietuvos Respubliką ir jos gyventojus neigimo yra neteisingas, antidemokratiškas ir antikonstituciškas.
Lietuvos valdžios ir prokuratūros veiksmai šio atveju, mūsų nuomone, šiurkščiai pažeidžia LR Konstitucijos 25 ir 26 straipsnius bei Visuotinos žmogaus teisių deklaracijos 19 straipsnį.
Mes norime atkreipti Jūsų ir visuomenės dėmėsi į tai, kad prieštaringi sausio 13 d. įvykių vertinimai (tame tarpe ir skirtingi nei oficiali versija) buvo žinomi nuo pat 1991 m. A. Paleckis, pagrįsdamas savo nuomone apie juos ir pasakydamas: „O kas buvo sausio 13 d. prie bokšto? Ir, kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“., rėmėsi 1999 m. Vilniaus apygardos teismo bylos duomenimis, joje cituojamomis teisminės medicininės ekspertizės tekstais apie medžioklines mažojo kalibro kulkas, skriejusias iš viršaus žemyn, gausiais liudininkų ir dalyvių liudijimais, įskaitant tuometinės Aukščiausiosios Tarybos vadovybės narį R. Ozolą ir Krašto apsaugos departamento vadovą A. Butkevičių, 1992-1996 m. kadencijos Seimo nario ir Nacionalinio saugumo komiteto pirmininko, knygos „Durnių laivas“ autoriaus Vytauto Petkevičiaus tiksliomis citatomis, už sausio 13-osios įvykius nuteisto Juozo Kuolelio bei žurnalisto Algirdo Plūkio knygomis, taip pat gausybe laikraščių straipsnių.
Taigi, A. Paleckis rėmėsi jau gerai žinoma informacija, kuri jokiais teismais nebuvo paneigta ar pripažinta nusikalstama.
Vilniaus teisėsaugos institucijos, mūsų nuomone, turėtų pirma susipažinti su šiais faktais ir padėkoti p. Paleckiui už objektyvų ir teisingą nemalonių įvykių vertinimą , o ne taikyti jam prevencines priemones - rašytinį pasižadėjimą neišvykti - kaip kriminaliniam nusikaltėliui.
A. Paleckis nieko neapšmeižė ir nieko nesumenkino. Ką gali įžeisti tiesos ir teisingumo siekimas?
Žinoma, 1991 sausio 13 įvykiai, pareikalavę žmonių aukų, yra tragiški ir šių aukų kaltininkai turi būti identifikuoti ir nuteisti. Bet jie nebuvo identifikuoti, tame tarpe ir dėl Lietuvos valdžios kaltės, skubiai palaidojant žuvusiuosius, neatliekant tinkamų balistinių ir trasologinių tyrimų, nuslėpus nuo visuomenės ir tuos faktus, kad tarp aukų buvo žmonės nužudyti kulkų išleistų ne iš tarybinės armijos ginklų ir į jos buvo šaudoma iš viršaus..
Mes tikimės objektyvaus, nepolitizuoto teisminio proceso, kurio rezultate visi įtarimai ir kaltinimai prieš jį bus atmesti.
Mes taip pat manome, kad LR Baudžiamojo kodekso 170.2 straipsnis, kuris konservatorių iniciatyva buvo priimtas 2010 m. vasara ir kuriuo kriminalizuojami įvairių istorinių įvykių vertinimai pažeidžia prigimtines žmogaus teises.
Todėl:
1. Prašome Vilniaus prokuratūrą atšaukti taikomą A. Paleckiui prevencinę priemonę.
2. Remiantis Lietuvos Respublikos peticijų įstatymu pripažinti šią peticiją ir ją išnagrinėti teisės aktų nustatyta tvarka.
3. Teikti nagrinėti Lietuvos Respublikos Seimui šią peticiją ir kreiptis į Konstitucinį teismą dėl LR Baudžiamojo Kodekso 1702 straipsnio atitikimo Lietuvos Konstitucijai.

2011-01-17
VILNIUS

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas