DĖL PILIEČIO D. KEDŽIO SUKURTO FILMO PERDAVIMO VERTINTI UŽSIENIO EKSPERTAMS


Parašų: 0


  • Autorius: Irena Klimašauskaitė
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas, Lietuvos Prezidentė
  • Kategorija: Žmogaus teisės

Gerbiame Lietuvos teismus, tačiau manome, kad, priimdami nuosprendžius, teisėjai turi remtis specialistų ekspertų nuomone visais atvejais, kai tai būtina, ir ypač ta nuomonė turi būti pateikta teisėjui, kai sprendžiami su vaikų gerove, vaikų tvirkinimu, psichologine žala ir panašiomis problemomis susiję klausimai. Nes teisėjas, nepaisant jo aukštos kvalifikacijos, nėra kvalifikuotas ir atitinkamą patirtį turintis vaikų psichologijos specialistas.

Manome, kad 2011 m. vasario 22 d. Vilniaus miesto 3-ojo apylinkės teismo teisėja A. Baltušytė L. Stankūnaitės byloje dėl šmeižto nuosprendį priėmė vadovaudamasi savo nuomone. Šitaip galvoti duoda pagrindo žurnalistų skelbta informacija, kurioje buvo nurodyta, kad teismas sprendė, pažiūrėjęs piliečio D. Kedžio sukurtą filmą, ir kurioje nebuvo nurodyta, kad tą filmą vaiko tvirkinimo požiūriu būtų vertinę kokie nors šios srities kvalifikuoti specialistai ir kad prokuratūra būtų tų specialistų nuomonę teisėjai pateikus.

Gerbiame minėtos teisėjos nuomonę, tačiau su ja nesutinkame, ypač atsižvelgiant į tai, kad šis nuosprendis tampa precedentu, kuris nuo dabar bus Lietuvos teismų praktika, ir pagal šį nuosprendį ateityje bus sprendžiama daug bylų, susijusių su mažamečiais vaikais, ir tie nuosprendžiai turės įtakos tų vaikų gerovei. Juk eiliniam Lietuvos piliečiui minėtas nuosprendis reiškia, kad daug mėnesių kurti filmą su savo vaiku, kuriame vaikas imituoja seksualinius veiksmus, nėra to vaiko tvirkinimas. Taigi, artimiausiu metu Lietuvos internetinius portalus, televiziją ir, aišku, teismus užplūs panašaus turinio filmukai, kuriuos nufilmuos tėvai, norintys įrodyti, kad jų vaikai nukentėjo nuo seksualinių nusikaltėlių, arba ir kitais tikslais.

Mes, pasirašiusieji šią peticiją, niekada nesutiktume, kad mūsų vaikai būtų privačių asmenų filmuojami tokio pobūdžio filmuose, net jei tokio filmavimo priežastis labai rimta ar to filmavimo tikslai labai kilnūs. Todėl nenorime, kad tokiuose filmuose būtų filmuojami ir kiti vaikai, ir kad tokių filmų filmavimą skatintų Lietuvos teismai savo nuosprendžiais.

Dar kartą pakartojame, kad gerbiame ir Lietuvos teismus, ir teisėjos A. Baltušytės nuomonę, tačiau su jos nuomone nesutinkame. Reikalaujame, kad piliečio D. Kedžio filmą to filmo herojės tvirkinimo požiūriu įvertintų pripažinti vaikų psichologijos specialistai. Nepasitikime Lietuvos specialistais, todėl reikalaujame, kad minėtas filmas būtų pateiktas vertinti pasaulyje pripažintai institucijai, kuri vertina panašius filmus vaikų tvirkinimo požiūriu ir kurioje dirba pasaulyje pripažinti vaikų tvirkinimo nustatymo specialistai – psichologai ir psichiatrai.

Suprantame, kad reikia taupyti lėšas, tačiau nėra svarbesnių klausimų, kaip vaikų gerovės ir žalos jiems darymo klausimai. Todėl reikalaujame, kad atitinkami užsienio ekspertai įvertintų piliečio D. Kedžio filmą to filmo herojės tvirkinimo požiūriu ir kad jų nuomonė šiuo klausimu būtų paskelbta viešai visiems Lietuvos žmonėms. Taip pat reikalaujame, kad visi galimi tolesni Lietuvos teismai, vertindami minėtą piliečio D. Kedžio filmą, vadovautųsi tos specialistų atliktos ekspertizės išvadomis.

Vaikų gerovė yra mūsų visų rūpestis. Kiekvienas su vaikų gerove susijęs klausimas turi būti sprendžiamas rimtai ir pasitelkus atitinkamus specialistus. Tik vieningai, atsakingai ir sąmoningai spręsdami su vaikų gerove susijusius klausimus mes užtikrinsime jiems tą gerovę. Nes tai svarbu. Besąlygiškai.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas