Aš noriu balsuoti internetu.


Parašų: 1


  • Autorius: Aidas Rakštys
  • Adresuota: LR Seimo nariams, LR Prezidentei D. Grybauskaitei, LR Ministrui Pirmininkui A. Kubiliui, LR Vyriausiosios Rinkimu Komisijos pirmininkui Z. Vaigauskui.
  • Kategorija: Žmogaus teisės

Lietuvos Respublikos Seimo nariams,
Lietuvos Respublikos Prezidentei D. Grybauskaitei,
Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui A. Kubiliui,
Lietuvos Respublikos Vyriausiosios Rinkimų Komisijos pirmininkui Z. Vaigauskui.

Šiuo metu mūsų šalyje įstatymais įtvirtinti tik du balsavimo būdai – išankstinis balsavimas paštu ir namuose bei balsavimas rinkimų apylinkėje rinkimų dieną. Rinkėjai, negalintys pasirinkti vieno iš šių būdų, praranda galimybę pasinaudoti rinkimų teise. Sparčiai tobulėjant informacinėms technologijoms, šią galimybę galėtų suteikti papildomas balsavimo būdas – balsavimas internetu.

Balsavimas internetu – nuotolinio elektroninio balsavimo būdas, kai rinkėjas gali išreikšti savo pilietinę valią rinkimuose ar referendume naudodamasis interneto ryšiu, bet kurioje vietoje, kur yra interneto prieiga.

Vienas pagrindinių šio balsavimo įteisinimo tikslų - sudaryti galimybę balsuoti rinkėjams neturintiems galimybių balsuoti šiuo metu numatytais būdais.
Balsavimas internetu:
• padidintų balsuojančiųjų per rinkimus skaičių, skatintų susidomėjimą modernia balsavimo forma;
• sudarytų sąlygas išeiviams aktyviau balsuoti;
• paskatintų užsienio lietuvius aktyviau dalyvauti politiniame Lietuvos gyvenime ir išlaikyti ryšius su Tėvyne,
• sudarytų galimybę balsuoti žmonėms, kurie rinkimų dieną yra išvykę ir negali ateiti į savo rinkiminę apylinkę;
• paspartintų informacinių technologijų plėtrą šalyje;
• palengvintų ir padarytų efektyvesnį balsų skaičiavimą ir rinkimų ar referendumo rezultatų nustatymą.

Pirmą kartą ES šalyse balsavimas internetu buvo išbandytas Estijoje 2005 m. Balsavimas buvo sėkmingas. Rinkėjai galėjo balsuoti įprastu būdu rinkimų dieną arba iš anksto internetu.

Lietuvoje balsavimui internetu šiuo metu siūloma pasitelkti saugų ir patikimą būdą - elektroninės bankininkystės sistemą. Elektroninės bankininkystės sistema galėtų būti nesunkiai pritaikyta balsavimui internetu. Šis būdas saugus ir patikimas nes:
• Techninė ir programinė balsavimo įranga bus patikimai apsaugota nuo neleistinų veiksmų ir poveikių.
• Balsavimo internetu per bankų sistemas saugumą ir patikimumą patvirtina Valstybinės mokesčių inspekcijos ir komercinių bankų organizuota ir sparčiai populiarėjanti elektroninio pajamų deklaravimo sistema.
• Elektroninio balsavimo sistema garantuos, kad į elektroninę balsadėžę patekę balsai ir balsų skaičiavimas bus anonimiški. Balsavimo sistema bus organizuota taip, kad balsų skaičius elektroninėje balsadėžėje neleistų nustatyti ryšio tarp balso ir konkretaus rinkėjo.


Siekdami, kad būtų sudaryta galimybė rinkimuose balsuoti internetu, reikalaujame, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Lietuvos Respublikos Seimas:

1) patvirtintų balsavimo internetu koncepciją;
2) priimtų Savivaldybių tarybų įstatymo, Seimo rinkimų įstatymo, Prezidento rinkimų įstatymo, Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo, Referendumo įstatymo pataisas, įteisinančias balsavimą internetu kaip papildomą balsavimo būdą.

Mes žemiau pasirašiusieji
Pasirašydama(s) sutinku, kad atspausdintas sąrašas su čia esančiais mano asmens duomenimis, taip pat ir elektroninio pašto adresu, būtų įteiktas LR Seimo nariams, LR Prezidentei D. Grybauskaitei, LR Ministrui Pirmininkui A. Kubiliui, LR Vyriausiosios Rinkimu Komisijos pirmininkui Z. Vaigauskui.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas