Dėl bilietų perpardavinėtojų sutramdymo


Parašų: 0


  • Autorius: V. J.
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas
  • Kategorija: Kita

Reaguodami į mūsų valstybei, verslui, bei sportui didelę gėdą darantį precedentą, įvykusį prasidėjus išankstiniam bilietų pirkimui į Europos krepšinio čempionatą, 2011 m. vykstantį Lietuvoje, kuomet, dar neprasidėjus oficialiam bilietų pirkimui, per kelias valandas nebeliko bilietų į visas Lietuvos sirgaliui įdomiausias rungtynes, tačiau skelbimai apie jų (dešimtguba ar net dvidešimtguba kaina) pasirodė privačių asmenų skelbimuose

siūlome pakeisti teisės aktus taip, kad:

1) Spekuliavimas nusipirktais bilietais Lietuvos Respublikoje būtų uždraustas. Asmuo, norintis parduoti turimą bilietą, galėtų tai padaryti pakeldamas kainą ne daugiau kaip 10%, neskaitant savo sumokėtų aptarnavimo mokesčių (kuriuos turėtų įrodyti pateikdamas čekį, kitaip būtų laikoma, kad tokių mokesčių nebuvo). Atitinkamai pigiausias bilietas į Lietuvos rinktinės krepšinio rungtynes - 89 Lt - perparduodant nepasiektų 100 Lt ribos.

2) Būtų įgyvendinamos veiksmingos priemonės siekiant užtikrinti šį draudimą. Už bandymus parduoti bilietus brangiau, nei numatyta (skelbimus laikraščiuose, pačius pardavimo veiksmus) būtų numatyta administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

3) Būtų sukurtos pakankamos paskatos policijai ar kitoms teisėsaugos institucijoms užsiimti tokių pažeidimų aiškinimusi (galima apsvarstyti ir paskatinimų galimybę pranešusiems asmenims). Pareigūnas, išaiškinęs tokį pažeidimą, gautų premiją - ne mažesnę, nei oficiali 5 tokių bilietų rinkos vertė (jam pageidaujant, tai galėtų būti patys konfiskuoti bilietai). Premija būtų apmokama dalimi pažeidėjo sumokėtos baudos lėšų.

4) Pareigūnams būtų sudarytos visos sąlygos tokius pažeidimus išaiškinti imituojant sandorį (pvz. galėti apsimesti, kad perka bilietus iš pažeidėjo, užfiksuoti veikos faktą ir panaudoti tai tyrime bei nubaudžiant).

5) Asmenys, tik imituojantys veiką (pvz. teigiantys, kad skelbimą apie parduodamos brangius bilietus dėjo norėdami tik pajuokauti) būtų nubaudžiami pagal kitus teisės aktus (už sukčiavimą tyčia skleidžiant melagingą informaciją, valstybės institucijų klaidinimą, trukdymą policijos pareigūnui tinkamai atlikti savo tarnybines pareigas ar pan.)