LANZAROTĖS KONVENCIJAI – TAIP!


Parašų: 0


  • Autorius: Irena Klimašauskaitė
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas, Prezidentė
  • Kategorija: Žmogaus teisės

2007 m. spalio 25 d. Lietuvos Respublika pasirašė Europos Tarybos konvenciją dėl vaikų apsaugos nuo seksualinio išnaudojimo ir seksualinės prievartos (ETS Nr. 201), dar vadinamą Lanzarotės konvencija.

Iki šiol ši konvencija nėra ratifikuota, nes vis baiminamasi, kad Lietuva nesugebės vykdyti pagal ją prisiimtų įsipareigojimų.

1. Tačiau šios konvencijos reikalavimai jau iš esmės įtvirtinti Lietuvos įstatymuose ir vykdomi. Reikėtų tik ryškesnės vaikų apsaugos sistemos ir daugiau dėmesio skirti prevencijai bei švietimui. Atitinkama sistema, turint noro, gali būti lengvai įdiegta, nes juk Lietuvoje parengta daug psichologų ir socialinių darbuotojų ir net mokyklose jau yra psichologų arba socialinių darbuotojų etatai, taip pat yra įsteigta įvairių psichologinės pagalbos centrų, pagalbos telefonų ir pan., todėl galima pasinaudoti jau esama psichologinės ir socialinės pagalbos teikimo baze.

2. Be to, iš pastarojo meto įvykių matyti, kad visuomenė labai susirūpinusi vaikų apsauga nuo seksualinio išnaudojimo ir net kilo stichinių visuomeninių judėjimų, pasirengusių aiškintis galimus pedofilus ir juos bausti. Tačiau juk svarbiau yra neleisti, kad įvyktų nusikaltimas ir vaikai nukentėtų, nes kai įvykdytas nusikaltimas, nesvarbu, kaip nubaustas nusikaltėlis, aukai jau būna padaryta didelė žala. Taigi, galima neabejoti, kad tie siekiantys įveikti pedofiliją entuziastai, įskaitant ir juos remiančius politikus, nedvejodami ir neatlygintinai imtųsi darbo organizuojant vaikų apsaugos nuo seksualinio išnaudojimo ir seksualinės prievartos sistemą pagal visus principus, nurodytus konvencijoje ETS Nr.201.

3. Pasiteisinimas, kad nesugebėsime laikytis įsipareigojimų pagal Lanzarotės konvenciją, yra nesąžiningas vaikų atžvilgiu ir tik rodo, kad mes, suaugusieji, per mažai rūpinamės vaikais. Būtina sugebėti tų įsipareigojimų laikytis ir panaudoti tam visas turimas priemones ir dėti tam visas pastangas, jei mums rūpi mūsų vaikų gerovė ir jų ateitis.

Todėl reikia nedelsti ir kuo greičiau ratifikuoti Lanzarotės konvenciją bei laikytis joje nustatytų įsipareigojimų.

Lanzarotės konvencijai – taip, vaikų seksualiniam išnaudojimui – ne!!!