Už gyvenamąją aplinką be tabako dūmų!


Parašų: 0


  • Autorius: Alina Gončarko
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas, Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija
  • Kategorija: Aplinkosauga

Šiuo metu įstatymai nedraudžia rūkyti daugiabučių balkonuose, lauke šalia gyvenamųjų namų langų, todėl tabako dūmai dėl savo fizinių savybių dažnai ir dideliais kiekiais patenka į kaimynų butus - kaimynai arba verčiami pasyviai rūkyti savo namuose, arba negali vėdinti kambarių, naudotis savo balkonais, jiems sukeliami ne tik nepatogumai, bet ir žalojama jų sveikata. Net rūkoriai nepakenčia svetimų tabako dūmų savo namuose. Praleidžiantys visą laiką namuose pensininkai, ligoniai, mamos su kūdikiais, o taip pat nėščiosios ir vaikai ypatingai kenčia. Rūkoma ir naktimis, todėl nukentėjusieji nakčiai negali atidaryti langų. Nėra higienos normos, leidžiančios nustatyti tabako dūmų koncentracijos viršijimą bute, nėra teisėtų priemonių sudrausminti tokių rūkorių. Dėl kiekvieno tokio rūkoriaus kenčia daug žmonių, kenčia jų sveikata, pažeidžiamos jų teisės į gyvenamąją aplinką be tabako dūmų.

Apsaugokime gyvenamąją aplinką nuo tabako dūmų, suteikime rūkoriams sąlygas rūkyti nekenkiant aplinkinių sveikatai!

Remiantis [b]LR konstitucijos 28 straipsniu[/b]:
“Įgyvendindamas savo teises ir naudodamasis savo laisvėmis, žmogus privalo laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir įstatymų, [b]nevaržyti kitų žmonių teisių ir laisvių[/b]”

ir [b]Tabako kontrolės istatymo 3 straipsniu[/b]: “Valstybės tabako kontrolės politikos principai: 1) [b]ginti žmogaus teises į aplinką be tabako dūmų[/b]; ... 11) siekti sukurti darbo, poilsio ir [b]gyvenamąją aplinką be tabako dūmų[/b].”

[b][u]Siūlome:[/u][/b]

1. Papildyti [b]Tabako kontrolės įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 3 punktą[/b] ir išdėstyti taip:
“1. Lietuvos Respublikoje rūkyti (vartoti tabako gaminius) draudžiama:

3) bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, [u]taip pat daugiabučių balkonuose, pro daugiabučių langus ir lauke arčiau nei 10 metrų nuo gyvenamųju namų bei vaikų žaidimo aikštelių,[/u] jei nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru;”

2. įvesti tabako dūmų koncentraciją reguliojančias [u]higienos normas[/u] gyvenamosiose patalpose;

3. LR teisės aktuose nustatyti, kad kiekviename daugiabutyje arba kiemuose šalia daugiabučių būtų [u]įrengtos arba pastatytos rūkymo patalpos[/u],tokiu būdu, kad dūmai iš jų nepatektų į gyvenamąsias ir bendro naudojimo patalpas.


# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas