dėl LR švietimo ir mokslo ministro G. Steponavičiaus pasisakymų


Parašų: 0


  • Autorius: Lietuvos lenkų mokyklų tėvų forumas
  • Adresuota: Vyriausioji tarnybinės etikos komisijai
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Pareiškimas
dėl LR švietimo ir mokslo ministro G. Steponavičiaus pasisakymų

Praėjusią savaitę, rugsėjo 25 d., Lietuvos nacionalinės televizijos laidoje „Savaitė“ LR švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius pateikė akivaizdžiai melagingą, neatitinkančia tikrovę informaciją ne tik dėl rugsėjo 23 d. prie LR Seimo surengto piketo, bet ir dėl Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertų ir tautinių mažumų atstovų darbo grupės veiklos.

Pareiškiame, kad kategoriškai nesutinkame su šiais ministro G. Steponavičiaus pasisakymais:

Ministras melavo teigdamas, kad į mitingą, į kurį žmonės yra suvežami (nemaža jų dalis nežino nei kas ten vyks, dėl ko)“. Be to, ministras suvokė, kad tokia jo skleidžiamą informacija (pasisakymas) neatitinka tikrovės, galinti pažeminti pikėto dalyvius, tame tarpe tėvus ir mokinius.
Piketą ministras pavadino nedemokratišku. Mūsų nuomone, nedemokratiškas yra įžūlus Švietimo įstatymo keitimas nepaisant 60 tūkst. mūsų tautiečių parašų.
Ministras apkaltino, kad „Pedagogams mes dar vasarą pasiūlėme ir iki metų pabaigos vyks tikrai daug įvairių mokymo renginių, kvalifikacijos kėlimo kursų (...). Atskiri lenkų politikai darė viską, kad atgrasyt ar paragint savo tautinės bendrijos mokytojus nedalyvauti tokiuose mokymuose“. Mokymų mokytojams rengimas atostogų metu yra kvailumo viršūnė.
Lietuvių kalbos mokymo 11 ir 12 klasėse programa gal ir yra parengta, bet tai dar nereiškia, kad vidutinių gabumų galės ją išmokti, o juk atsižvelgti privaloma į kiekvieną mokinį – ne tik į gabius. Visi kalbinti lietuvių kalbos mokytojai reiškia abejones, ar visiems mokiniams per 2 metus pavyks įveikti programų skirtumus.
Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertų ir tautinių mažumų atstovų darbo grupės nariai oficialiame pareiškime konstatavo: „(...) susitarimas nepasiektas esminiais klausimais: lietuvių kalbos programų nesuvienodinimo ir baigiamojo egzamino (…)”.
Tokio pobūdžio melagingi ministro Steponavičiaus pasisakymai klaidina Lietuvos visuomenę ir kelia ir taip jau įsisiūbavusias tautinės nesantaikos bangas bei pažeidžia valstybės politikų elgesio kodeksą. Todėl, prašome Jūsų, imtis atitinkamų veiksmų, siekiant ištirti ir įvertinti ministro elgesį.

Lietuvos lenkų mokyklų tėvų forumas

Vilnius, 2011-09-28

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas