Neleiskime vaikas rūkyti legaliai


Parašų: 0


  • Autorius: E. Žvirblis
  • Adresuota: LRS
  • Kategorija: Švietimas

Teismas panaikino Vilniaus savivaldybės sprendimą uždrausti nepilnamečiams rūkyti viešose vietose
šiandien 11:29
www.allencarr.lt

Vilniaus apygardos administracinis teismas išnagrinėjęs administracinę bylą pagal Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje skundą Vilniaus miesto savivaldybės tarybai dėl sprendimo uždrausti nepilnamečiams asmenims rūkyti viešose vietose panaikinimo, nusprendė panaikinti Tarybos sprendimą.

Tai dar vienas absurdiškas sprendimas, kuris parodo, kad rūkymo problema yra visiškai nesuprantama ir klaidingai interpretuojama.

VAAT pranešime rašoma: Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje prašo Vilniaus apygardos administracinio teismo panaikinti kaip neteisėtą Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2011-07-28 sprendimą, kuriuo nuspręsta uždrausti asmenims, neturintiems 18 metų, rūkyti viešosiose vietose. Pareiškėjas mano, kad priimdama tokį sprendimą, savivaldybės taryba viršijo savo įgaliojimus, nes įstatymų leidėjas tarybai suteikė teisę nustatyti tik vietas, kuriose draudžiama rūkyti, bet ne asmenų kategorijas, kurioms taikomas toks draudimas, todėl sprendimas prieštarauja Tabako kontrolės įstatymo bei Viešojo administravimo įstatymo nuostatoms.
Kaip teigia Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje, draudimas rūkyti tam tikroje vietoje turi būti taikomas visiems asmenims, nepriklausomai nei nuo jų amžiaus, nei nuo lyties, nei nuo kitų savybių.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba mano, kad skundas nepagrįstas ir prašo jį atmesti. Pasak atsakovo, draudimas rūkyti nėra susijęs su diskriminavimu dėl amžiaus, lyties ar kitų savybių, o yra siejamas su aukštesnių vertybių, tokių kaip sveikata, švari aplinka, puoselėjimu. Priimdamas Tabako kontrolės įstatymą leidėjas siekė ne tik uždrausti parduoti, prekiauti tabako gaminiais asmenims iki 18 metų, bet ir tokiems asmenims vartoti tabako gaminius, tačiau tiesiogiai nenustatė draudimo, nenumatė būdų, kaip tai įgyvendinti, kaip tai yra numatyta Alkoholio kontrolės įstatyme. Atsakovo manymu, tai, jog Tabako kontrolės įstatymo 19 str. nėra tiesiogiai numatytas draudimas rūkyti (ar rūkyti viešose vietose), vartoti tabako gaminius ir jų turėti, yra teisės spraga, kuri turėtų būti pašalinta, todėl prašo teismo kreiptis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar Tabako kontrolės įstatymo 19 str. vartoti tabako gaminius ir jų turėti, neprieštarauja Konstitucijos 38 str. 2 d. nuostatai, kad „valstybė saugo <...> vaikystę“, ir 53 str. 1 d. nuostatai, kad „valstybė rūpinasi žmonių sveikata“.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą priėjo išvadą, kad Vilniaus miesto savivaldybės taryba 2011-07-13 sprendimu uždrausdama nepilnamečiams asmenims rūkyti viešosiose vietose, tik pakartojo Tabako kontrolės įstatyme įtvirtintą bendrą draudimą nepilnamečiams asmenims rūkyti, t. y. nustatė iš esmės perteklinį teisinį reguliavimą, nesukuriantį asmenims jokių naujų teisių ar pareigų, kurios nebūtų numatytos įstatyme. Sistemiškai vertinant Tabako kontrolės įstatymą, matyti, kad įstatyminiu reglamentavimu apskritai draudžiama asmenims iki 18 metų rūkyti. Savivaldybės taryba, priimdama sprendimą, nepagrįstai vadovavosi Tabako kontrolės įstatymo 19 str. 3 d. nuostata, kuri skirta įgyvendinti kitiems tikslams - ne papildomai drausti nepilnamečių rūkymą, o papildomai nustatyti vietas (parkuose, skveruose ir kitose savivaldybės valdymo kompetencijai priklausančiose vietose), kuriose pilnamečiams asmenims galima uždrausti rūkyti. Todėl teismas patenkino pareiškėjos skundą ir panaikino Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2011-07-28 sprendimo „Dėl draudimo rūkyti“ 1 punktą „uždrausti asmenims, neturintiems 18 metų, rūkyti viešose vietose“.
Šį Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą per 14 dienų nuo jo paskelbimo apeliaciniu skundu galima skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

www.allencarr.lt

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas