Prašome vetuoti alkoholio reklamos įteisinimo įstatymą


Parašų: 0


  • Autorius: Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija
  • Adresuota: Jos Ekscelencijai LR Prezidentei
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Nevyriausybinių organizacijų kreipimasis į LR prezidentę D.Grybauskaitę

Jūsų Ekscelencija,

mums, nevyriausybinių organizacijų grupei, kelia didelį susirūpinimą tai, kad priiminėjant įstatymo pataisas dėl alkoholio reklamos draudimo atšaukimo buvo padaryta daugybė demokratinio proceso pažeidimų. Didelė dalis Seimo narių iš esmės ignoravo mūsų kolegų visuomenininkų moksliniais argumentais paremtus argumentus. Buvo ribojamas visuomeninių organizacijų dalyvavimas aptarinėjant alkoholio reklamos tęstinumo klausimą seime. Nei viena seimo frakcija neatsiliepė į Nacionalinės alkoholio kontrolės koalicijos (NTAKK) kvietimą diskutuoti šiuo klausimu. Komercinė žiniasklaida buvo neabejotinai šališka, blokavo visuomenininkų teikiamą informaciją ir palaikė alkoholio pramonės interesą. 10 seimo narių galimai supainiojo viešus ir privačius interesus balsuodami už tolesnį alkoholio reklamos galiojimą. Minėtieji seimo nariai nuo balsavimo nenusišalino.

Esame įsitikinę, kad nevaržomas ir neatsakingas alkoholio propagavimas neatitinka ilgalaikių Lietuvos interesų. Istorija rodo, kad kai tauta prablaivėdavo, suaktyvėdavo pilietinė veikla. Todėl neleisdami vilioti gyventojus išgerti daugiau alkoholio paskatinsime sveiką jos raidą. Skandinavų patirtis vienareikšmiškai rodo, kad alkoholio kontrolės priemonės svariai prisideda prie visuomenės suklestėjimo.

Mes, žemiau pasirašiusios nevyriausybinės organizacijos, raginame Jus apginti viešąjį interesą ir vetuoti Alkoholio kontrolės įstatymo 18, 29 ir 34 straipsnių pakeitimo įstatymo 2 straipsnio pakeitimo ir 4 straipsnio pripažinimo netekusiu galios įstatymą Nr. XIP-3188(2).