DĖL MINIMALIOS MĖNESINĖS ALGOS IR BAZINĖS PENSIJOS DYDŽIŲ DIDINIMO


Parašų: 0


  • Autorius: Gediminas Vagnorius
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas, Peticijų komisija
  • Kategorija: Ekonomika ir verslas

Nuo 2008 metų nepagrįstai įšaldytos minimalios mėnesinės algos (MMA) protingas padidinimas ne tik palengvintų dirbančiųjų gyvenimą, bet ir paskatintų šalies ekonomikos augimą bei šimtais milijonų litų papildytų valstybės iždą. Dėl infliacijos nuvertėjusios MMA ir vidutinio atlyginimo šalyje laipsniškas atstatymas pagyvintų šalyje vidaus vartojimą ir ženkliai pagausintų darbo vietų. Papildomos „Sodros“ įplaukos leistų pakelti bazinės pensijos dydį ir atstatyti infliacijos taip pat sumažintas realias pensijas, nekeliant mokesčių ir nesiskolinant.
Ekonomikos dėsniai ir kitų valstybių patirtis liūdija, jog Vyriausybė privalo ir ateityje nuosekliai indeksuoti bazinius socialinius rodiklius, atsižvelgdama į infliacijos ir ekonomikos augimo tempus. Siūlomas teisinis mechanizmas atlyginimų ir pensijų laipsniškam didinimui neapsunkintų nacionalinio biudžeto ir socialinių fondų ir nereikalautų papildomo valstybės skolinimosi.
Dabartinė šalies vyriausybė nepaiso Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo išaiškinimų dėl proporcingumo taikant antikrizines priemones. Ji nesiima realių priemonių akivaizdžiai nuvertėjusių atlyginimų ir pensijų padidinimui, taip pat neatidėliotinų veiksmų ekonominei bei socialinei padėčiai šalyje keisti. Atsižvelgdami į tai, kas išdėstyta, bei vadovaudamiesi norminių teisės aktų reikalavimais, prašome priimti šį kreipimąsi, pripažinti jį peticija, ją išnagrinėti ir, atitinkamai, įgyvendinti nurodytus siūlymus pakeičiant šiuos norminius teisės aktus:
1. Lietuvos Respublikos Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo (2002 m. birželio 4 d. Nr. IX-926) 187 straipsnio pirmą dalį ir ją išdėstyti taip:
„Minimali mėnesinė alga nuo 2012 metų liepos 1 d. negali būti mažesnė už 1000 litų, vėliau ji turi būti indeksuojama ne mažiau, kaip Statistikos departamento skelbiamu suderintu vartotojų kainų indeksu ir ne rečiau, kaip kartą per kalendorinius metus. Konkretų jos dydį ir jį atitinkantį minimalųjį valandinį atlygį nustato Vyriausybė Trišalės tarybos teikimu. Jei tokio teikimo nėra, Vyriausybė minimalią algą indeksuoja pagal suderintą vartotojų kainų indeksą“.
2. Lietuvos Respublikos valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo (2005 m. gegužės 19 d. Nr. X-209) 13 straipsnį ir jį išdėstyti taip :
„Valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos dydis nuo 2012 metų liepos 1 d. negali būti mažesnis už 40 procentų minimalios mėnesinės algos. Atsižvelgdama į infliaciją ir minimalią mėnesinę algą, konkretų jo dydį ne rečiau, kaip kartą per kalendorinius metus nustato Vyriausybė.“

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas