Dėl Kauno mažojo teatro išsaugojimo


Parašų: 0


  • Autorius: Kauno Mažojo teatro gerbėjai
  • Adresuota: Lietuvos kultūros ministras, Kauno m. meras
  • Kategorija: Kita

Mes, žemiau pasirašiusieji Kauno mažojo teatro gerbėjai, esame susirūpinę dėl šio teatro likimo. Iš spaudos sužinojome, kad 2012 m. kovo 6 d. Kauno miesto tarybos posėdyje pusiau slaptai miesto tarybos kolegija pritarė Kauno mažojo teatro reorganizacijai, t.y. jo prijungimui prie VšĮ Kauno kino studijos. Projektas slėptas nuo visuomenės – jis nebuvo įtrauktas į tarybos kolegijos darbotvarkę, tik vėliau tyliai priimtas po posėdžio.
Jokių abejonių nekelia, kad šios abi sritys neturėtų būti jungiamos, nes skiriasi tiek jų kūrybinės veiklos, tiek finansiniai poreikiai.
Kauno mažasis teatras įkurtas 1991m., tad jau turi tam tikrą istorinį ir kūrybinį bagažą bei iki šiol sugebėjo išsilaikyti ir veikti iš šiam teatrui skiriamų lėšų. Todėl manome, kad ši reorganizacija nėra tikslinga finansiniu požiūriu. Priešingai prieš tai išdėstytiems argumentams, Kauno kino studija yra visiškai nauja įmonė, kuri kol kas negali pasigirti jokia vaisinga veikla. Tačiau per pirmuosius kūrimosi, o ne realios veiklos metus, šioje įstaigoje jau įdarbinti septyni darbuotojai, įmonė 2012-02-18 turėjo 3126.06 Lt socialinio draudimo skolą. Žinant esamą situaciją Lietuvos kino industrijoje, kol dar nėra priimtos Kino įstatymo pataisos, ir skaudžią patirtį su Lietuvos Kino studija, drįstame teigti, kad naujai įkurta kino studija nesugebės savęs finansiškai išlaikyti ir sėkmingai vykdyti savo deklaruojamos veiklos. Išsipildžius šiems nuogastavimams nutrūktų ir Kauno mažojo teatro veikla, jei šios abi įstaigos po reorganizacijos taptų vienu juridiniu objektu.

Didžiausią nerimą mums kelią mintys apie politinį susidorojimą - visų Kauno teatrų monopolizaciją, administravimą perduodant Kauno kino studijai, kurios 49% akcijų priklauso V. Balsiui ir E. Bindokui. „V.Balsys ir R.Šimukauskas iškėlė idėją, kad visus Kauno teatrus galėtų valdyti ir vienas administratorius, nes esama valdymo sistema – išsigimusi. Pasak jų, sujungus administraciją, meninė programa nenukentės...“ (Kauno diena, 2012 03 07).
Įvairių minčių sukelia audringi V. Balsio pasisakymai ir prisipažinimas, kad reorganizacijos idėja kilo siekiant pašalinti Kauno Mažojo teatro direktorių A. Baniūną. Toks asmeninio pobūdžio problemų sprendimas aukojant teatrą atrodo labai neatsakingas ir smerktinas.

Didelių įtarimų sukelia Kauno vicemero S. Buškevičiaus įtaka Kauno kino studijai ir jo santykiai su ponu V. Balsiu. Spaudoje ne kartą yra paminėta judviejų draugystė, S. Buškevičiaus paslauga V. Balsiui ji įdarbinant Kauno menininkų namuose, bendri norai ir planai įkuriant Kauno kino studiją, rūpinantis jos finansavimu ir, akivaizdu, Kauno mažojo teatro reorganizacijos idėja.

Labai prašome sustabdyti Kauno mažojo teatro reorganizacijos procesą.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas