Leiskite SMS rašyti lietuviškai!!


Parašų: 0


  • Autorius: Dainius A. Butautas
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas, Ryšių Reguliavimo Tarnyba
  • Kategorija: Švietimas

Lietuvių kalba yra viena pati seniausių kalbų pasaulyje. Kai kas net tvirtina, kad ji artimiausia sanskritui. Vadinasi, lietuvių kalba, kaip ir kitos, yra pasaulio kultūros paveldo dalis.
Nepaisant to, lietuvią kalba, jos taisyklinga ir įspūdinga gramatika ignoruojama net pačioje Lietuvoje įvairių verslo banginių. Pavyzdžiui viena mobiliojo ryšio operatorė teigia, kad „ viena SMS žinutė, parašyta naudojant angliškas raides, turi iki 160 simbolių. Pirmoji SMS žinutė, parašyta naudojant kitų kalbų raides (lietuviškas, rusiškas ir kt.), turi iki 70 simbolių. Tolimesnės žinutės susidaro iš 64 simbolių“ (2012-03-02). Panašiai atsakė ir kita mobiliojo ryšio bendrovė.
Kultūros ministerija po 2008m. vasario 28d. pasitarimo pripažino, kad „ lietuviškais rašmenimis rašomos SMS žinutės kainuoja lygiai tiek pat, kiek rašomos angliškais rašmenimis, tačiau yra trumpesnės“ (Iš Lygių galimybių kontrolieriaus Tarnybos Atsakymo 2011-09-05 d. ir Ryšių Reguliavimo Tarnybos Atsakymo 2011-08-02d. ).
Nors ir pripažįstama, kad „egzistuoja pasaulinio ryšio standartai“, ar neatėjo metas pakeisti požiūrį į patį brangiausią kultūros paveldą ir turtą – nacionalinę kalbą. Ir tai liečia ne tik lietuvių, japonų, rusų, bet ir visų kaimyninų tautų kalbas: latvių, estų, baltarusių, ukrainiečių, lenkų, moldavų ir kt.
Akivaizdu, kad taupantis žmogus, ypatingai jaunas ir skubantis, turi turėti papildomą motyvaciją mokytis rašyti taisyklingai. Taip augtų ir žmogaus asmeninis patriotiškumas, pagarba valstybei ir žmogui, tautos papročiams. Galbūt net sumažėtų emigracija!
Todėl prašome Lietuvos Respublikos Seimą ir kitas atsakingas institucijas iš naujo išnagrinėti šią problemą ir suteikti visiems vienodą galimybę rašyti savo gimtąja kalba SMS žinutes.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas