DĖL PASIRENKAMŲJŲ DALYKŲ LIETUVOS UNIVERSITETUOSE


Parašų: 0


  • Autorius: R. Kondratas
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Švietimo ir Mokslo Ministerija
  • Kategorija: Švietimas

Gerbiami seimo nariai, švietimo ministre G. Steponavičiau,

Visi Lietuvos studentai kreipiasi į Jus dėl pasirenkamųjų dalykų universitetuose panaikimo. Studentai nesupranta daugumos dalyko svarbos/paskirties/sąsajos su jų studijų programa (Pvz, Kūno kultūra, sportas, chirologija, estetika, stilius ir elegancija ir pan. ir t.t.).
Manome, kad pasirenkamuosius dalykus reikėtų panaikinti dėl šių priežasčių:[b]

1. Studentai yra mokomi to, kas neturi jokios įtakos jų gebėjimams pagrindinėje disciplinoje.

2. Lietuvos studentai nėra kvailesni už Vakarų šalių universitetų studentus, kuriems studijos trunka 3 (trejus) metus. Manome, kad panaikinus pasirenkamuosius dalykus, studijų trukmė Lietuvoje sutrumpėtų bent puse metų, ar net metais.

3. Tai yra neteisinga už mokslą mokančių studentų atžvilgiu. Dalykai, kurie neturi jokios tiesioginės svarbos studentui tėra dar vienas vargas ir apkrova prieš sesija, taip pat finansinis įsipareigojimas, nes už kreditus reikia susimokėti. Neišlaikius pasirenkamojo dalyko (nesvarbu kokios srities) įskaitos/egzamino reikia susimokėti pagal pagrindinės disciplinos studijų kainą

4. Žinant studijų kokybę ir aukštojo mokslo situaciją Lietuvoje, manome, kad panaikinus pasirenkamuosius dalykus, studentai galės labiau susikoncentruoti ties pagrindinėmis disciplinomis, o taip bus išleidžiami ne „platesnio" profilio specialistai, o geri savo srities žinovai.

5. Studentai Lietuvoje gauna per daug teorinių žinių ir per mažai praktinės veiklos, todėl dauguma darbdavių Lietuvoje ir užsienio šalyse nėra patenkinti jų praktiniu pasirengimu. vietoj dalies pasirenkamųjų dalykų būtų galima skirti daugiau dėmesio praktinei veiklai.

Lietuvos studentai, abiturientai pritaria šiems teiginiams ir mano, kad reforma yra būtina. Abejojantiems dėl reformos siūlome susirūpinti mažėjančiu studentų skaičiumi.

Tikimės, kad ši peticija pasieks reikiamas duris ir į ją bus atsižvelgta.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas