Dėl teisingumo įgyvendinimo Lietuvoje


Parašų: 0


  • Autorius: Lietuviai
  • Adresuota: Lietuvos Sąjūdžio pirmininkas Rytas Kupčinskas, Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Ministras pirmininkas Andrius Kubilius
  • Kategorija: Žmogaus teisės

Mes, žemiau pasirašę Lietuvos Respublikos piliečiai, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos Peticijų įstatymu, prašome šį mūsų kreipimąsi pripažinti peticija.

Matydami ir įvertindami Lietuvoje susidariusią situaciją, negalime likti abejingi savo šalies ateičiai.

Lietuvos Sąjūdžio inicijuojamoje peticijoje ,,Dėl piliečių paramos, renkant parašus, referendumo sušaukimui teismų sistemos pertvarkos klausimu" ( www.peticijos.lt/visos/59957) yra aiškiai ir objektyviai įvardijamos priežastys, dėl kurių mes nepasitikime teismais ir drįstame teigti, kad Lietuvoje šiuo metu yra įsivyravęs teisinis nihilizmas.

Tvirtiname, kad gegužės 17 d. įvykęs teismo sprendimo įvykdymas ir Deimantės Kedytės perdavimas vaiko biologinei motinai Laimutei Stankūnaitei yra neteisingai įgyvendintas. Teismo nutartyje pažymėta, kad prievarta gali būti naudojama ne prieš vaiką, o pašalinant kliūtis sprendimui įvykdyti. Pagal visuotinai priimtą apibrėžimą prievarta yra laikoma ,,asmens privertimas ne savo noru elgtis tam tikru būdu. Gali būti pasiekiamas grasinant, žeminant ar taikant kitas spaudimo ar jėgos formas. Prievartai dažnai būdinga fizinė ar psichologinė žala, daroma tam, kad grasinimas būtų labiau įtikinamas". Iš viešai pateikiamos informacijos matyti, kad prieš vaiką buvo naudojamas psichologinis spaudimas - prievarta. Vaiko teisių apsaugos atstovė grasino vaikui sakydama: ,,Tiesiog tu turi šiandien apsispręsti - ar dabar eini, ar po vienos minutės!". Mažametė mergaitė nėjo savo noru su motina, o buvo ištempta.

Suprantame, kad motinos teisė į vaiką tarsi yra prigimtinė teisė, tačiau kažkodėl Konstitucinis Teismas nėra išaiškinęs, ką iš tikrųjų reiškia prigimtinė teisė. Tai yra tik vienas iš daugybės pavyzdžių, skatinančių pasvarstyti, ar tai neįrodo, kad prigimtinės teisės tėra papildomai susikurta dar viena fikcija.

Konstatuojame, kad apgailėtinai atrodo ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus veiksmai bandant apriboti žodžio laisvę Seimo nariui, Lietuvos Sąjūdžio pirmininkui Rytui Kupčinskui, Seimo nariams Nagliui Puteikiui, Aurelijai Stancikienei ir kitiems už tai, kad pastarieji turi aiškią ir nuoseklią poziciją, nevengia kritikos premjero veiksmams.

Pareiškiame, kad esame pasirengę visais įmanomais būdais prisidėti prie Tarėjų instituto įvedimo į teismų sistemą.

[b]Reikalaujame:[/b]
1. Neteisingai Deimantės Kedytės perdavimo motinai procedūrą atlikusius asmenis patraukti atsakomybėn;
2. Prezidentę ir ministrą pirmininką imtis visų įmanomų priemonių, kad Tarėjų instituto įvedimas į teismų sistemą būtų kuo skubiau realizuotas;
3. Rytą Kupčinską imtis iniciatyvos ir sudaryti kandidatų į Seimą sąrašą nuo Lietuvos Sąjūdžio, kuriam reiškiame paramą ir palaikymą. Į sąrašą įtraukti tik nepriekaištingos reputacijos žmones.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas