Už skaidrią Lietuvos futbolo ateitį


Parašų: 0


  • Autorius: VšĮ Futbolo forumas
  • Adresuota: Futbolo bendruomenė
  • Kategorija: Sportas

Mes, Lietuvos futbolo bendruomenė, vertindami neeilinę situaciją Lietuvos futbolo federacijoje (LFF), kuri kelia grėsmę futbolo ateičiai mūsų šalyje, pareiškiame:

Lietuvos futbole susidarė situacija, reikalaujanti esminių reformų LFF valdymo sistemoje, pertvarkant ją pagal demokratinių ir visuomenei atvirų organizacijų nuostatas. Reikia reformų, kurios suteiktų galimybę futbolo vystymo, kūrimo ir valdymo procese dalyvauti ir Lietuvos futbolo bendruomenei - žaidėjams, treneriams, Lietuvos futbolui nusipelniusiems veteranams, profesionaliems futbolo klubams.

Reikia reformų, po kurių LFF, kaip aukščiausias Lietuvos futbolo valdymo organas, pradėtų spręsti susikaupusias problemas vaikų ir jaunimo futbole, imtų rūpintis trenerių kvalifikacijos gerinimu, sukurtų sistemą, užtikrinančią minimalias socialines ir teisines garantijas žaidėjams, treneriams, veteranams.

Šiomis dienomis Lietuvos futbolo federacijoje sprogo ilgai brendęs pūlinys.

Prieštaringai vertinamas ir su nusikalstamomis struktūromis siejamas Julius Kvedaras teismo sprendimu buvo nušalintas nuo LFF prezidento pareigų. Pareikšti įtarimai, apie kuriuos gandai jau seniai sklandė Lietuvos futbolo bendruomenėje, krenta ir ant jo aplinkos žmonių – kai kurių LFF administracijos darbuotojų (ypač su juo artimus santykius palaikančios vyriausios finansininkės) ir jo įtakoje esančių kai kurių LFF Vykdomojo komiteto narių.

Tokie nušalinto LFF vadovo veiksmai daro gėdą ir griauna pasitikėjimą Lietuvos futbolu ne tik tarptautinės bendruomenės akyse, bet ir mūsų šalyje – nuvilia ne tik žaidžiančius ir mylinčius futbolą, bet ir užkerta kelius valstybinei paramai, kuri ir iki šiol buvo menka dėl prieštaringos reputacijos asmens dalyvavimo futbolo valdyme.

Mes pareiškiame, kad kartą teismo jau nuo LFF prezidento pareigų nušalintas ir su kriminalinėms struktūrom siejamas Julius Kvedaras – Lietuvos futbolo bendruomenės gėda. Jo veiksmai daro žalą visam Lietuvos futbolui, o jo ir jo aplinkoje esančių asmenų veikla gali apskritai sužlugdyti šalies futbolą bei vis stipriau kenkia Lietuvos, kaip civilizuotos valstybės, įvaizdžiui.

Mes abejojame, ar dabartinis LFF vykdomasis komitetas yra pakankamai savarankiškas ir gali priimti skaidrius sprendimus, kurie padėtų išvalyti Lietuvos futbolą nuo kriminalinių struktūrų įtakos ir priimti šiuo metu būtinus sprendimus.

Mes reikalaujame, kad Julius Kvedaras gerbtų teismų sprendimus, skaitytųsi su futbolo bendruomenės nuomone ir atsistatydintų.

Mes reikalaujame skaidrių rinkimų ir norime, kad LFF būtų išvalyta nuo korumpuotų funkcionierių, siejamų su kriminalinėm struktūrom.

Mes tikimės tarptautinės bendruomenės pagalbos ir prašome UEFA ir FIFA pagalbos rengiant naujus LFF įstatus, kurie neleistų ateityje susidaryti situacijai, kai vieno žmogaus nusikalstama veikla griauna visos šalies futbolo pamatus.

Mes tikime, kad tarptautinės futbolo organizacijos padės užtikrinti skaidrią LFF veiklą, skaidrius rinkimus ir netaikys sankcijų visam Lietuvos futbolui dėl vieno su kriminalinėms struktūromis susijusio veikėjo žlugdančios veiklos.

Mes norime, kad futbolo ateitį kurtų tie žmonės, kuriems išties rūpi futbolas, o ne asmeninė gerovė ir praturtėjimas futbolo sąskaita.