Dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl A.Paleckio ir „Socialistinio liaudies fronto“ antivalstybinės veiklos bei dėl Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimo


Parašų: 0


  • Autorius: Zigmas Vaišvila
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Generalinė Prokuratūra ir Lietuvos Respublikos Seimas
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Sausio 11 d. Seime įvyko Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro ir buvusio Lietuvos Laikinosios gynybos vadovybės nario Zigmo Vaišvilos spaudos konferencija „Sausio 13-osios byla ir kodėl toleruojama A. Paleckio antivalstybinė veikla?”. Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo savanorių gynėjų būrio vadas Antanas Kliunka ir TV bokšto bei Parlamento gynėjas Kasparas Genzbigelis. Skelbiame Z.Vaišvilos skaitytą pranešimą.

Spaudos konferencijos dalyviai paskelbė viešą pareiškimą skirtą Lietuvos Generalinei prokuratūrai ir kviečia visus laisvės gynėjus ir kitus pritariančius asmenis bei organizacijas pasirašyti šį dokumentą:

Lietuvos Respublikos Seimui, Generalinei prokuratūrai ir Teisingumo ministerijai

Pareiškimas dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo ir Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimo

Algirdo Paleckio ir jo vadovaujamos politinės partijos Socialistinis liaudies frontas veikla viešai paskelbtoje 2011 m. VSD veiklos ataskaitoje Seimui įvardinta kaip grėsmė Lietuvos valstybei. A. Paleckis ir jo vadovaujama partija tęsia ir plečia veiklą prieš Lietuvos valstybę Rusijos naudai. Šie asmenys atvirai siekia išgelbėti nuo baudžiamosios atsakomybės KGB Alfa-grupės vadą Michailą Golovatovą ir kitus 1991-01-13 d. valstybės perversmo organizatorius bei dalyvius, kaltinamus ir dėl Lietuvos piliečių žudymo, sužalojimo – Sausio 13-osios bylos įtariamuosius.

Dėl šių tikslų A. Paleckis ir jo vadovaujama partija masiškai viešai skleidžia melagingus teiginius apie tai, kad šią agresiją vykdė ne TSRS, o neįvardinti „savi“. A. Paleckis dalyvavo 2012-01-25 d. Rusijos TV laidoje „Istorinis procesas“, drauge su Sausio 13-osios bylos įtariamuoju Alfa-grupės vadu M. Golovatovu – Rusijos dienraščio „Komsomolskaja pravda“ interneto portalo www.kp.ru teletilte ir kitose akcijose. Šiose laidose ir visomis įmanomomis priemonėmis viešai ir plačiai bandymo revizuoti įsiteisėjusius teismo sprendimus Sausio 13-osios byloje ir teismo nustatytas aplinkybes bei faktus.

Ši veikla – tai viešas pritarimas tarptautiniams nusikaltimams Lietuvai ir jos gyventojams (BK 1702 str.), padėjimas Rusijos ir kitų užsienio valstybių asmenų ir Sausio 13-osios bylos įtariamųjų veiklai prieš Lietuvą, kišimasis į Sausio 13-osios bylos ikiteisminio tyrimo eigą (BK 118 str. ir kitos nusikalstamos veikos). Šios veiklos rėmimą ir naudą Rusijai patvirtino Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas 2011-12-06 d. Vilniuje vykusiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos susitikime, gindamas šią veiklą ir pareiškęs pretenzijas Lietuvos Respublikai dėl baudžiamosios bylos A. Paleckio atžvilgiu.

Dėl šių A. Paleckio ir jo vadovaujamos partijos galimai nusikalstamų veikų ištyrimo kreipiamės į prokuratūrą. Kadangi šia veikla viešai ir nebaudžiamai atliekamos ir kitos nusikalstamos veikos – žuvusiųjų, sužeistųjų ir Lietuvos valstybės gynėjų šmeižimas ir įžeidimas (BK 154 str. 1 d. ir 155 str. 3 d.), mirusiųjų paniekinimas (BK 313 str. 2 d.), todėl prašome prokuratūrą ginti viešą interesą ir surašyti prokurorų reikalavimus bei pradėti ikiteisminį tyrimą ir dėl šių atvirai vykdomų nusikalstamų veikų.

Socialistinio liaudies fronto veiklos atitikimą politinių partijų veiklą reglamentuojantiems įstatymams prašome įvertinti ir Teisingumo ministeriją.

2010-12-23 d. Seimas pakeitė Baudžiamojo proceso kodekso 165 straipsnį. Po šio pakeitimo Lietuvos valstybėje nebeliko institucijos, kuri baudžiamosiose bylose dėl nusikaltimų valstybei, žmoniškumui ir karo nusikaltimų tyrimo vykdytų ikiteisminio tyrimo įstaigos funkcijas. Vien prokuroro vadovavimo šių veiklų tyrimui nepakanka, nes kažkas mūsų valstybėje šiose bylose turi vykdyti ir ikiteisminio tyrimo įstaigos funkcijas. Šie tyrimai akivaizdžiai tampa tik formaliais ir nerezultatyviais.

Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba, atkūrusi mūsų valstybės Nepriklausomybę ir ne kartą viešai pasmerkusi nusikaltimus žmoniškumui, principingai laikėsi nuostatos, kad juos įvykdę asmenys būtų persekiojami ir neturi išvengti atsakomybės. Todėl kreipiamės į Seimą dėl ikiteisminio tyrimo įstaigų funkcijų atkūrimo, ištaisant šį buvusio Seimo skubotą ir neapgalvotą sprendimą – labai rimtą smūgį nusikaltimų valstybei, žmoniškumui ir karo nusikaltimų tyrimui. Valstybės saugumo departamentas turi užsiimti antivalstybinių veiklų tyrimu, o ne politizuota veikla.[b][/b][b]

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
24 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
25 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas