Siūlomai skalūninių dujų išgavimo technologijai Lietuvoje NE:


Parašų: 0


  • Autorius: Informacijos analizės asociacija
  • Adresuota: Lietuvos respublikos Seimas
  • Kategorija: Aplinkosauga

Siūlomai skalūninių dujų išgavimo technologijai Lietuvoje NE:

Vienareikšmiškai ir kategoriškai pasisakykime dėl siūlomos Skalūninių dujų išgavimo technologijos panaudojimo Lietuvoje - NE!
Valstybės pagrindas nėra Seimas ar Vyriausybė, o yra paprastas žmogus ir mūsų ainis, mūsų ateities kartos žmonės, kuriems dėl kažkokių dabartinių finansinių machinacijų siūloma gyventi ant žemės, kuri gali būti apnuodyta daugybe neįvardijamų chemikalų, naudojamų išgaunant skalūnines dujas.
Tad kaip Lietuvos piliečiai reikalaujame Jūsų, mūsų rinktieji valdžios atstovai, vieną kartą ir visiems laikams užkirsti kelią galimoms ekonominėms, bei finansinėms machinacijoms kurias įžvelgiame skalūninių dujų gavybos procese.

Būtina pasitelkti ir pasiremti Lietuvos Respublikos geologinių ir ekologinių organizacijų specialistų surinktais ir renkamais duomenis apie analogiškų, veikiančių projektų poveikį, valstybių kuriose jie vykdomi aplinkai, atlikti ekologinius tyrimus ir pateikti visuomenei išsamią ataskaitą apie galimus pavojus. Informacija privaloma pasidalinti su Lietuvos Respublikos piliečiai ne vien pagal galiojančių visuomenės dalyvavimą procesuose apibrėžiančių aktų reikalavimus, tačiau taikant aukštesnius standartus – kad didžioji dalis piliečių galėtų (ir privalėtų) gauti visapusę informaciją apie skalūninių dujų išgavimą, jų panaudojimą ir kiekius, galimus pavojus ir t.t.
Visuomenei referendumo būdu sutikus arba nesutikus su projektu, vykdyti visuomenės valią ir tik tuomet pradėti ieškoti rangovų. Tokiu būdu sutaupant esamas valstybės lėšas.
Remiantis tarptautine patirtimi ir nuomone, skalūninių dujų gavyba yra pavojinga aplinkai ir kelia realią grėsmę netekti savo paviršinių vandenų kurie gali būti užteršti įvykus bet kokiam incidentui, gavybos procese ir dėl 20 metų ekonominės naudos mes galime šimtmečiams likti "dykviete" - uždara zona. Be abejo, bus labai daug žmonių sakančių, kad tai - laisvė nuo kitų dujų tiekėjų, ir operatoriai privalės sumokėti baudas jei kas tokio įvyktų, tačiau atsiminkite vieną - pinigais vandens neišvalysi ir gyvybės nesukursi.

Prancūzai užkirto kelią amerikietiškam skalūninių dujų išgavimo būdui. „Privalome užkirsti kelią skalūninių dujų gavybai! Nebegalime dar daugiau žaloti Žemės!”, „Mes esame vieningi prieš skalūnines dujas, susiskaldę šiuo klausimu tik politikai!”- Prancūzijos spauda mirgėjo garsiausių šalies žmonių pasisakymais iki pat įstatymo, draudžiančio hidraulinio skaldymo būdu išgauti skalūnines dujas, paskelbimo. Prancūzija - pirmoji valstybė užkirtusi kelią amerikietiškajam skalūninių dujų išgavimo būdui Europoje. Aktyviai savo nuomonę mitinguose bei specialiai sukurtuose tinklalapiuose išsakę prancūzai galiausiai pasiekė savo tikslą. 2011m. liepos 14 d. Prancūzija priėmė įstatymą, kuriuo draudžiama Prancūzijoje išgauti skalūnines dujas naudojant hidraulinio skaldymo technologiją.

Trumpai apie Lietuvai siūlomą skalūninių dujų išgavimo technologiją: skalūninės dujos yra išgaunamos giliai į žemę nutiestais gręžiniais pumpuojant labai suslėgtą vandens ir cheminių medžiagų (kurių sudėtis nėra žinoma, neatskleidžiama) mišinį. Taip iš žemės gelmių siūloma išgauti skalūnų uolienose besislepiančias dujas, kurios neva gali suteikti energetinę nepriklausomybę. Tačiau nevertėtų aklai pasitikėti skambiomis frazėmis. Prancūzija, po ilgų diskusijų, vis dėlto šioje JAV išvystytoje technologijoje rado daugiau minusų negu pliusų.
Pirmiausia, matoma akivaizdi grėsmė gamtai. Juk niekas negarantuoja, kad požemyje esantys vamzdžiai niekada netrūks arba nepasitaikys sujungimo ar kitokių defektų. Po žeme išsiliejus minėtam kenksmingam vandens ir chemikalų mišiniui, rizikuotume užteršti gruntinius vandenis. Švarus geriamasis vanduo – taip pat prekė, kurią galimą pirkti, parduoti ir dėl to uždirbti.
Antra - subjaurotas gamtovaizdis. Prancūzija skelbė, kad jų šalis yra tiesiog per maža (palyginus su JAV), kad leistų gražiausiuose savo regionuose įrengti didžiulius skalūninių dujų gavybai skirtus darbo plotus (pavienis gręžinys susideda iš 4 grežimo-išgavimo bokštų vieno kilometro spinduliu, o planuojami keli šimtai tokių gręžinių).
Trečia priežastis - netinkamas gavybos būdas. Prancūzai nesako „ne” skalūninėms dujoms visiems laikams, tiesiog pabrėžia, kad technologijos nuolat tobulėja ir vystosi. Ar nevertėtų palaukti kol bus išrasti žmogui ir aplinkai draugiškesni gavybos būdai?

Skalūninės dujos - šiuo metu ne vien Lietuvai aktuali tema. Vokietija, Vengrija ir kitos labiau išsivysčiusios valstybės taip pat neleido savo teritorijoje atlikinėti žvalgybos ir gręžimo darbų, todėl šios technologijos vystytojai braunasi į atokesnes ir visuomeniškai mažiau brandžias valstybes, t.y. ir į Lietuvą. Galbūt atsakymą galėtume rasti šiose senose patarlėse: „neišradinėk naujo dviračio” (galime pasinaudoti Prancūzijos pavyzdžiu) ir „mokykis iš svetimų klaidų” (JAV patirtis).

Pasirašydamas žemiau, aš nepritariu siūlomai skalūninių dujų išgavimo technologijai: žvalgybai, bandomiesiems gręžiniams ir pramoniniam išgavimui Lietuvos Respublikos teritorijoje.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
24 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
25 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
26 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
27 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
28 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
29 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
30 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas