Prašome nenutraukti baleto „Dezdemona“ gyvavimo


Parašų: 0


  • Autorius: Šokio meno gerbėjai
  • Adresuota: Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras
  • Kategorija: Kita

Prieš kurį laiką Lietuvos baleto gerbėjus ir profesionalus pasiekė žinia, kad 2013 metų pavasarį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) teks atsisveikinti su vienu išskirtiniausių repertuaro kūrinių – baletu „Dezdemona“. Tai, kad sceninį šio kūrinio gyvavimą ketinama baigti 27-uoju parodymu, liūdina ne tik baleto bendruomenę, bet ir žiūrovus. Todėl kreipiamės į LNOBT administraciją, prašydami dar sykį apsvarstyti šį sprendimą ir neišbraukti „Dezdemonos“ iš teatro repertuaro.

Natūralu, kad metams bėgant vienus spektaklius keičia kiti, nes LNOBT, kaip ir kiekviena meno įstaiga, siekia žengti koja kojon su šia diena, pateikti žiūrovams premjerų, neužsibūti praeityje. Tačiau ar verta tai daryti kokybiškų, originalių, vis dar aktualių ir „atviru nervu“ pulsuojančių spektaklių sąskaita? Ypač, jei kalbame apie baletą, statytą specialiai mūsų scenai, mūsų šokėjams?
Apžvelgę repertuarą, išvysime žymiai didesnių skaičių, nei minėtas 27. Tad ar „Dezdemonos“ skaitliukas taip pat neturėtų suktis ir toliau? Ar „Dezdemona“ nenusipelnė sulaukti kiek brandesnės sukakties?

„Nusipelnė“, – atsakytų spektaklyje šokantys baleto artistai, kurie šią istoriją scenoje kiekvienąsyk pasakoja taip jaudinančiai, lyg patys ją skaitytų pirmą kartą – visada įtaigiai, jautriai, be jokio rutinos šešėlio, kartais persekiojančio ilgamečius kūrinius.

„Nusipelnė“, – pasakytų ir kritikai, kurių dėmesio lauke šis spektaklis atsiranda net ir šiandien, po premjeros prabėgus ne vieneriems metams. Ar Helmutas Šabasevičius, šį sausį publikavęs naują „Dezdemonos“ recenziją, gaištų savo laiką straipsniui apie atgyveną? Vargu.

„Nusipelnė“, – įsitikinę ir žiūrovai, branginantys galimybę neperžengus nuosavos šalies ribų pamatyti novatorišką, gilų, aktualų meno kūrinį.

Savaime suprantama, kad LNOBT repertuaro formavimas – ne pageidavimų koncertas, ir kiekvienas, įsigeidęs to ar ano, negali ir neturi daryti jam įtakos. Vis dėlto, norėtųsi, kad sprendimas atsisakyti vieno ryškiausių baleto repertuaro veidų būtų dar sykį permąstytas.

Mes, šios peticijos autoriai – šokio meno mylėtojai-neprofesionalai, norime pabrėžti, kad peticija nesusijusi su jokiais perversmais, konfliktais ir kitokiomis negatyvo apraiškomis. Tai viso labo viešas būdas pasakyti LNOBT, kad baletas „Dezdemona“ yra reikalingas ir aktualus abiems pusėms – tiek žiūrovams, tiek šokėjams (kodėl gi nesukūrus tradicijos – minint premjeros datą, kiekvienais metais baletą parodyti gegužės 22 dieną?..).

Todėl labai prašome atsižvelgti į mūsų žodį ir neatimti galimybės kartu su talentingais baleto artistais pasinerti į mistišką „Dezdemonos“ sapną.

***
Daugiau informacijos apie baletą „Dezdemona“ LNOBT tinklalapyje: http://www.opera.lt/spektakliai/baletai/dezdemona

Minėta H. Šabasevičiaus 2013 m. recenzija:
http://www.lzinios.lt/Kultura-ir-pramogos/Nepasiduok-Dezdemona

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas