Klaipėdos miesto biudžetinių įstaigų buhalterijos CENTRALIZACIJAI- NE


Parašų: 0


  • Autorius: Švietimo įstaigų bendruomenė
  • Adresuota: Klaipėdos miesto savivaldybės administracija
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos keletas žmonių užsimojo centralizuoti savivaldybei pavaldžių biudžetinių įstaigų apskaitos tvarkymą.

Buhalteriai, įstaigų vadovai, bendruomenė - NEPRITARIA centralizacijai:

• 2003 metais buvo decentralizacija, nes buvusi centralizacija nepasiteisino, ir buvo šimtai argumentų, kodėl kiekviena įstaiga turi turėti savo buhalteriją pačioje įstaigoje, dabar vėl bandoma grąžinti nepasiteisinusią ir blogai veikiančią sistemą.
• 4-tus metus nuo 2010 m. įstaigos veikia pagal naujus apskaitos VSAFAS standartus, įstaigos nusipirko buhalterinės apskaitos programos pritaikytas naujiems VSAFAS standartams iš savo įstaigos lėšų, taip pat pirko kompiuterius, kursus, metodinę medžiagą, apmokymus, programos palaikymą – tai viso šito per vieną diena nebereikia ir vėl jau perkamos naujos programos, vėl naujai išmetami pinigai apmokymams, kursams, studijoms, įdiegimams, senų darbuotojų išeitinėms, patalpų įrengimui ir kitoms su tuo susijusioms nereikalingoms išlaidoms. Apmokyti ir gerai dirbantys darbuotojai bus „išmesti“ į gatvę ir papildys darbo biržos, o tuo pačiu ir pašalpos gavėjų gretas. Ar čia taupymas?!
• Įstaigų darbuotojams ir bendruomenei (darželius ir mokyklas bei kitus veiklos ir užimtumo centrus lankantiems vaikų tėvams) kils daug nepatogumų, kai kiekvienas turės važiuoti kažkur į Centralizuotą buhalteriją aiškintis konkrečiais jam rūpimais klausimais.
• Manome, kad centralizavus bus siekiama užvaldyti viešuosius pirkimus ir pirkti masiškai, o įstaigoms galbūt reikia kitokių paslaugų ir pirkimų. Centralizavus lengviau paslėpti neūkiškumo faktus, nes atlikti kiekvienos įstaigos auditą galima greitai ir operatyviai, o didžiulėje buhalterijoje tai taps neįmanoma. Gali būti, kad centralizavus, įstaigos nebeturės galimybės savarankiškai disponuoti joms skirtomis 2 % paramos lėšomis, nes įstaiga nežinos kiek ji gaus šių lėšų.
• Dabar veikiančia sistema yra patenkinti visų įstaigų bendruomenių nariai. Siekiant centralizaciją vykdyti be bendruomenės pritarimo kyla abejonių dėl jos skaidrumo. Gal yra išeikvotos Europos Sąjungos lėšos, o suinteresuoti asmenys centralizaciją siekia įgyvendinti prisidengdami taupymu. Taupyti galima ir kitais būdais. Klaipėdos mieste yra ne viena įstaiga, kuriose vyksta ugdymas ir yra išlaikoma administracija, o mokinių skaičius mažas.

Sustabdyti Centralizaciją reikalinga visuomenės parama. Kviečiame pasirašyti šią peticiją ir išplatinti ją visiems. Parodykime, kad galime būti vieningi.