DĖL 2013-05-30 D. TRAGIŠKO ĮVYKIO KAZLŲ RŪDOJE APLINKYBIŲ NUSTATYMO IR TEISĖSAUGOS PAREIGŪNŲ, ĮSTAIGŲ ATSAKOMYBĖS PRISIĖMIMO


Parašų: 1 197


  • Autorius: Kazlų Rūdos gyventojai
  • Adresuota: LR Ministras pirmininkas
  • Kategorija: Valdžia ir politika

LR Ministrui pirmininkui A.Butkevičiui
Kopija: LR Vidaus reikalų ministrui

DĖL 2013-05-30 D. TRAGIŠKO ĮVYKIO KAZLŲ RŪDOJE APLINKYBIŲ NUSTATYMO IR TEISĖSAUGOS PAREIGŪNŲ, ĮSTAIGŲ ATSAKOMYBĖS PRISIĖMIMO


Žemiau pasirašę Kazlų Rūdos savivaldybės bendruomenės nariai ir kiti piliečiai primena Jums, jog 2013 m. gegužės 30 d. Kazlų Rūdoje tragiško įvykio metu buvo pražudyta jaunutė gimnaziją baigianti abiturientė – Rūta Kazlauskaitė. Tą juodą pavasario dieną žuvusiosios Artimiesiems teko likimo dalia gedėti dėl savo prarasto Vaiko, jaunimui – išsiskiriančios savo kartos Bičiulės, Kazlų Rūdos bendruomenei – negailestingai išplėštos jos ateities dalelės.
Šios beprasmiškai pražudytos gimnazistės netektis mūsų savivaldybės bendruomenę ne tik sukrėtė ir prislėgė savo tragiškumu, skausmu ir praradimo jausmu. Tai iššaukė visuotinį neslepiamą pasipiktinimą dėl valstybės valdžios, pirmiausiai teisėsaugos įstaigų, nusikalstamai aplaidaus neveiksnumo.
Nuomonę, jog šalies policija ir kitos teisėsaugos įstaigos netiesiogiai prisidėjo prie nekalto jauno žmogaus žūties grindžiame šiais teiginiais:
- Tragiško įvykio kaltininkas – jau neskundžiamu LR Aukščiausiojo teismo nuosprendžiu nuteistas nusikaltėlis V. Lelešius. Šių metų pavasarį jis skandalingai paspruko nuo policijos darbuotojų Kazlų Rūdos mieste. Sulaikytas ir laikinai į savo gyvenamuosius namus atgabentas nusikaltėlis sugebėjo apgauti pareigūnus ir išvengti suėmimo.
- Nors buvo paskelbta dingusio nusikaltėlio paieška, V. Lelešius ne kartą buvo pastebėtas Kazlų Rūdos mieste, tarsi nebūtų persekiojamas ir patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Į kai kurių vietos bendruomenės gyventojų žodinius pranešimus apie mieste matytą nusikaltėlį vietos policininkai nekreipė dėmesio. Jų teigimu, nusikaltėlio paieška ir sulaikymas buvo kitos – Prienų savivaldybės – policininkų reikalas.
- Tragiško įvykio ir kartu - dar vieno sunkaus nusikaltimo – padarymo išvakarėse nusikaltėlis V. Lelešius, pažeisdamas KE taisykles, dideliu greičiu atvirai važinėjo Kazlų Rūdos miesto gatvėmis, tarsi mėgindamas parodyti, jog tokiems (galimai turintiems artimų ryšių su vietos teisėsauga) kaip jis Lietuvos teisingumas negalioja. Turint omenyje miestelio dydį ir jo gatvių skaičių, sunku suprasti, kaip policijos pareigūnai nesugebėjo pastebėti ir sulaikyti savavaliaujančio nusikaltėlio.
- Nors dėl V. Lelešiaus aplaidžios paieškos tiesiogiai kalti Prienų PK pareigūnai, netiesiogiai dėl minėto nusikaltėlio persekiojimo aplaidumo atsakinga visa Lietuvos Respublikos policijos sistema ir jos vadovai. Šiuo atveju teisėsaugos vadovų paaiškinimai, jog trūkstant lėšų pareigūnų, įstaigų išlaikymui, jie negali tinkamai vykdyti savo pareigų, yra nepateisinami.

Atsižvelgiant į aukščiau pateiktus teiginius ir į tai, jog tik VRM lygiu atliktas tyrimas gali būti šališkas, raginame Jus:

- Nedelsiant sudaryti šio tragiško įvykio aplinkybių tyrimo komisiją ir jos išvadų pagrindu imtis valstybinio lygmens priemonių teisėsaugos įstaigų veiklai pagerinti;
- Reikalauti esamus LR VRM, LR PD ir konkrečių savivaldybių (Prienų, Kazlų Rūdos) policijos įstaigų vadovus dėl šio tragiško įvykio prisiimti tarnybinę ir politinę atsakomybę;
- Užtikrinti, jog tragišką įvykį sukėlusio nusikaltėlio veiksmai būtų vertinami nevilkinant ir nenutylint šio ikiteisminio tyrimo, o jis pats neišvengiamai stotų prieš nešališką teismą.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
24 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
25 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
26 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
27 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
28 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
29 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
30 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas