Dėl Elektroninio Muzikos Draustinio paskelbimo


Parašų: 42


  • Autorius: Lietuvos elektroninė liaudis
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas ir LR Prezidentė
  • Kategorija: Aplinkosauga

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMUI IR PREZIDENTEI DALIAI GRYBAUSKAITEI PETICIJA

Dėl būtinybės pakeisti Lietuvos Respublikos Saugomų Teritorijų Įstatymą, papildant šio įstatymo 16 straipsnį šeštuoju punktu, apibūdinančiu elektroninės muzikos draustinių rūšį, bei pirmojo elektroninės muzikos draustinio paskelbimo.

Mes, žemiau pasirašę pareiškėjai, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos Peticijų įstatymu, prašome šį mūsų kreipimąsi pripažinti Peticija, ir atsižvelgdami į žemiau išvardytus argumentus:

1) Yra pagrindo teigti, jog mūsų planetos garsai turi ypatingą svarbą: 1977 metais į „Voyager 1”, išsiųstą tolyn į kosmosą, buvo įkeltas diskas su įrašytais žemės garsais – krioklio, vėjo ir panašiais. Tai, kad siekiant perteikti mūsų planetos įvairovę, buvo įrašyti ir jos skleidžiami garsai yra įrodymas, kad mūsų žemės kuriami garsai yra ypatingos svarbos.
2) Naujausios technologijos leidžia skaitmeniniu būdu priimti žemės elektromagnetinius laukus ir iškoduoti tai kaip tam tikrus elektroninius garsus. 2012 metais NASA palydovai tyrę Van Aleno radiacinius žiedus įrašė žemės garsus – „dainavimą“. Tai įrodymas, kad žemė gali skleisti ne tik įprastus, bet ir elektroninius garsus.
3) Lietuvos Respublikos Saugomų Teritorijų Įstatymas rūpinasi, kad unikalus kultūriniai ar gamtiniai reiškiniai, dariniai ir teritorijos būtų saugomos, siekiant išlaikyti juos nepakitusius. Tačiau šiame įstatyme trūksta draustinio rūšies, kuri stengtųsi išsaugoti unikalią garsinę aplinką turinčias teritorijas, ypač, jeigu kalbame apie elektroninio garso bangas. Tai įrodymas, kad problema egzistuoja, o sprendimų nėra.
4) Zarasų rajone esančiame Dūburio ežero pusiasalyje vyko daugybė su muzika susijusių renginių, kurių garsinis fonas negalėjo neįtakoti pačio Dūburio pusiasalio garsinio fono formavimosi. Tai pagrindas teigti, kad per metų metus Dūburio ežero pusiasalis, kitaip nei likusi Lietuvos teritorija, buvo veikiamas specifinių audio fonų, daugiausiai tam tikrų pakraipų elektroninio garso bangų.
5) Esame įsitikinę, kad Dūburio ežero pusiasalis taip pat yra vienintelė vieta, kur gamtoje atsispindi elektroninio garso ir natūralios gamtos sintezė. Tai unikalūs šiam pusiasaliui objektai, kaip dainuojančios pušys, skambantis kelmas, tam tikrus, užfiksuojamus garsinius virpesius skleidžiantis pats Dūburio ežeras. Tai yra objektai ir aplinka, unikalūs Lietuvos Respublikoje, todėl verti išsaugojimo.

Siūlome ir reikalaujame, pakeisti Lietuvos Respublikos Saugomų Teritorijų Įstatymo 16 straipsnį, papildant kultūrinių draustinių rūšių sąrašą šeštuoju punktu, apibūdinančiu elektroninės muzikos draustinį – taip siekiant skirti dėmesį reikalingoms teritorijoms.

Taip pat, dėl aukščiau išvardintų priežasčių siūlome ir reikalaujame paskelbti Zarasų rajono Dūburio ežero pusiasalį pirmuoju Lietuvoje elektroninės muzikos draustiniu.

Siūlomo įstatymo papildymo tekstas:

16 straipsnis. Draustinių rūšys
<...>
Kultūriniai draustiniai yra:
<...>
6) elektroninės muzikos – teritorijoms, susijusiomis su ilgą laiką vykstančiais garsiniais reiškiniais ar pasižyminčioms išskirtinėmis garsinėmis aplinkomis, suformuotoms tiek gamtos, tiek žmogaus, saugoti;

Primygtinai siūlome peticiją svarstyti skubos tvarka!