Už civilizuotus nardymus Baltijos jūroje


Parašų: 69


  • Autorius: Linas Gedvilas
  • Adresuota: Kultūros vertybių apsaugos departamentas, Klaipėdos Universitetas
  • Kategorija: Kita

2013m. birželio 24 d. grupė narų entuziastų, Lietuvos teritoriniuose vandenyse aptiko II –ojo pasaulinio karo laikų, vokiečių povandeninį laivą U-580. Tai puikiai išsilaikęs povandeninis objektas, kuris kelia susidomėjimą ne tik narams mėgėjams iš Lietuvos bet ir iš užsienio.
2013 m. liepos 2d. Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos (toliau Departamentas) raštu Nr. (1.29) 2-179 apribojo laivavedybą, o tuo pačiu ir galimybę nardyti prie minėto objekto, motyvuodami tuo, kad laivas bus apiplėštas. Savo rašte Departamentas nurodo, kad priemonės laikinos, kol bus nuspręsta dėl juridinės apsaugos suteikimo. Objekto identifikavimo, apsaugos, bei tolimesnių archeologinių veiksmų koordinatoriumi paskirtas akademikas profesorius habil. dr. Vladas Žulkus.
Mes, narai mėgėjai, kreipiamės į Departamentą prašydami kuo skubiau parengti tvarką, kuria būtų nustatytos patekimo prie povandeninių kultūros vertybių taisyklės. Tik atsiradus tokiai tvarkai būtų galima ne tik apsaugoti istoriškai svarbius objektus nuo plėšikavimo, bet ir pademonstruoti juos kuo didesniam žmonių ratui, iki to laiko, kol objektai nesunyko natūraliai. Kadangi Lietuvos teritoriniuose vandenyse yra ne vienas istoriniu ir kultūriniu požiūriu įdomus objektas, atsiradus tokiai tvarkai būtų skatinamas povandeninis turizmas, regiono patrauklumas ir ekonomika.
Neparengus tokios tvarkos yra tikimybė, kad objektai, veikiami natūralių gamtos procesų sunyks greičiau, nei atsiras galimybė su jais susipažinti visuomenei ir narams mėgėjams. Neparengus tvarkos prašytume Departamento, kaip nurodo Lietuvos Respublikos Kultūros ministro 2005 m. balandžio 1 d. Nr. ĮV-116 įsakymas (DĖL KULTŪROS PAVELDO DEPARTAMENTO PRIE KULTŪROS MINISTERIJOS NUOSTATŲ PATVIRTINIMO) kuo skubiau finansuoti ir užtikrinti vertybių paveldo konservavimą ir apsaugoti istorinius objektus nuo gamtos poveikio.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas