REIKALAVIMAS UŽDRAUSTI LIETUVOJE ŽALINGUS SVEIKATAI DIRBTINIUS SALDIKLIUS: ASPARTAMĄ, SACHARINĄ IR CIKLAMATĄ


Parašų: 125


  • Autorius: MARGARITA PELENYTĖ
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Prezidentei, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijai,Seimo Sveikatos reikalų komitetui
  • Kategorija: Sveikatos apsauga

REIKALAVIMAS UŽDRAUSTI LIETUVOJE ŽALINGUS SVEIKATAI DIRBTINIUS SALDIKLIUS: ASPARTAMĄ, SACHARINĄ IR CIKLAMATĄ

Lietuvos sveikatos apsaugos srityje taip pat įsigali nežabota „laisvoji rinka“, kai valstybės institucijos tinkamai nekontroliuoja įvairių sintetinių preparatų vartojimo (o ypač - vadinamoje maisto papildų rinkoje), neatsižvelgia į geriausią pasaulinę praktiką, į kitose šalyse jau nustatytas grėsmes. Atkreipiame dėmesį į galinčias kilti sveikatos problemas dėl pavojingų sintetinių saldiklių vartojimo. Reikalaujame jų platinimą Lietuvoje nutraukti.
1) Aspartamas, žymimas kodu E951 – plačiai naudojamas saldiklis. Patekęs į žmogaus organizmą aspartamas skyla į dvi aminorūgštis: asparto rūgšties, fenilalanino ir metilo spiritą. Organizme kaupiasi metabolitai, trikdoma kitų aminorūgščių apykaita, o tai labai sutrikdo centrinės nervų sistemos raidą. Jei sergantiems fenilketonurija nepritaikoma speciali dieta, jiems vystosi protinis atsilikimas ir elgesio sutrikimai, dažnai būna traukuliai. Dietinis gydymas taikomas visą gyvenimą. Ūmiais apsinuodijimo aspartamu atvejais yra užfiksuota: galvos skausmas ir svaigimas, nuovargis, regėjimo ir klausos sutrikimas, odos pažeidimas mokslinėje literatūroje aprašomi galvos smegenų pakenkimo atvejai.
2) Sacharinas žymimas kodu E954. Jo nerekomenduojama vartoti nėščiosioms, nors nėra įrodyta, kad medžiaga gali prasiskverbti pro placentą. Sacharinas uždraustas JAV ir Kanadoje, nes manoma, kad yra potencialus kancerogenas.
3) Ciklamatas žymimas kodu E952. Dalis mokslinių tyrimų rodo, kad šios medžiagos yra mutageniškos, pažeidžia chromosomas bei sukelia teratogeninius efektus. Nustatyta, kad ciklamatai gali prasiskverbti per placentos sienelę ir pažeisti embriono medžiagų apykaitą, laboratoriniams gyvūnams gali sukelti šlapimo pūslės auglius.Uždraustas JAV.
Italų onkologo Morando Soffritti bandymai su pelėmis parodė, kad ilgalaikis dirbtinių saldiklių vartojimas sukelia padidintą kepenų ir plaučių vėžio riziką.
Islandų mokslininkas Thorhalluras Halldorsonas, ištyręs 60 tūkst. nėščių moterų, pademonstravo, kad esama sąsajos tarp dirbtinių saldiklių vartojimo ir priešlaikinio gimdymo.
Pagal Europos Sąjungos 94/35/EC direktyvą nustatomi galimi didžiausi saldiklio kiekiai produktuose. Ta pati direktyva patvirtina draudimą naudoti aspartamą vaikams iki 4 metų skirtuose produktuose.
Geriausia alternatyva dirbtiniems saldikliams - augaliniai saldikliai. Kaip antai, steviozidas mažina cukraus kiekį kraujyje, reguliuoja kraujo spaudimą. Jis yra 300 kartų saldesnis už cukrų, bet turi labai nedaug kalorijų, nerasta jokių vėžį sukeliančių medžiagų. Dar vienas pavyzdys: citrozė. Ji gaunama iš kai kurių citrusinių vaisių luobelių, 1800 - 2000 kartų saldesnė už cukrų, bet šalutinio poveikio taip pat nepastebėta.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas