Už teisingą pavojingų šunų skirstymą


Parašų: 0


  • Autorius: Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas
  • Kategorija: Kita

Seimo nariai pavasario sesijoje svarstys Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projektą, kuriame vienas iš numatomų pakeitimų yra šunų skirstymas į „kovinių“ ir „pavojingų“ šunų veislių mišrūnus. Šiuo pakeitimu siekiama didinti galimybę atrinkti šunis, kurie savo išvaizdoje turi „pavojingos“ šunų veislės požymius, tokius šunis konfiskuoti iš jų savininkų ir sunaikinti.
Tokia įstatymo pataisa atvers kelius tiesiog atimti ir nužudyti tūkstančius draugiškų ir jokio pavojaus nekeliančių, šeimų ir vaikų mylimų, kilmės dokumentų neturinčių mišrūnų augintinių. Ir tik dėl to, kad savo išvaizdoje šuo turės „kovinės“ ar „pavojingos“ šuns veislės požymį. Kiekvienas namuose laikomas ir mylimas mišrūnas augintinis, turintis kelis šiuos pažymius: trumpaplaukis, sudarantis stipraus šuns įspūdį, tvirtai sudėtas, vidutinio ilgumo ir apvalus snukio, trumpų arba pusiau stačių ausų, turintis trumpą, smailėjančią uodegą, vieną dieną galės būti pripažintas „pavojingos“ šuns veislės mišrūnu, bus priimtas sprendimas jį konfiskuoti ir nužudyti.

Pagrindinis mūsų pasiūlymas – atsakomybę už pavojingą gyventojams šunų elgesį perkelti jų šeimininkams, kurie ir yra šunų įkandimų problemos pagrindinis šaltinis. Taip pat reglamentuoti galimybę pripažinti bet kurios veislės šunį pavojingu, jeigu jis sukėlė pavojų visuomenei bei apriboti tokių gyvūnų šeimininkų teises. Šunų skirstymas pagal jų pavojingą elgseną, bet ne pagal „pavojingai“ atrodančią išvaizdą sudarytų ženkliai didesnes galimybes mažinti kasmet apkandžiojamų žmonių skaičių. Yra tiesiog per daug šunų ir nepakankamai atsakingų savininkų, todėl reikalingi efektyvūs įstatymai – užtikrinantys šeimininkų atsakomybę už humanišką šunų priežiūrą, auklėjimą bei kontrolę, nepaisant jų veislės ar tipo.

Daugiau informacijos www.gyvunuapsauga.lt