Dėl Šilutės muziejaus pastato išbraukimo iš privatizuojamų objektų sąrašo ir išsaugojimo viešam pažinimui bei naudojimui


Parašų: 200


  • Autorius: Orestas Lidžius, Šilutės gražinimo draugijos pirmininkas
  • Adresuota: Šilutės rajono savivaldybės taryba
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Garsaus Šilutės (anksčiau Heydekrug) krašto meistro, mūrininko H. Fiedler statytas gyvenamasis namas, vėliau priklausęs arklių pirklio Adalbert Rittens šeimai, pokario metu, nuo 1949 metų buvo pritaikytas Šilutės kraštotyros muziejui, kuriame buvo surinkti ir išsaugoti H. Šojaus dvaro muziejaus eksponatai. Tokiu būdu pastatai Lietuvininkų g. 36 pokario kartos Šilutės gyventojams tapo viešo pažinimo, svetingai priimančiais lankytojus, skleidžiančiais krašto meilę ir skatinančiais domėjimąsi kraštotyra, namais.

Būtent kraštotyros muziejaus įkūrimas šiame pastate tapo pagrindine sąlyga, kad ne tik čia saugomi eksponatai, bet ir pastatas bei jo vertingosios savybės nebuvo sunaikintos. Todėl 1993 metais pastatas Lietuvininkų g. 36 buvo įtrauktas į valstybės saugomų Lietuvos Respublikos kultūros paminklų sąrašą. 2005 m. balandžio 19 d. Lietuvos Respublikos Kultūros ministro įsakymu Nr. ĮV-190 buvo nustatytas vertybės apsaugos tikslas – saugoti viešam pažinimui ir naudojimui.

Manome, kad Šilutės rajono savivaldybės taryba 2014 m. sausio 30 d. posėdyje pasikarščiavo ir 13 tarybos balsais priėmė sprendimą Nr. T1-1045 „Dėl savivaldybės privatizavimo objektų sąrašo papildymo“, įtraukdami į jį pastatą – muziejų ir priklausinius, esančius Šilutėje, Lietuvininkų g. 36, nepaisydami visuomeninių organizacijų prašymų ir pasiūlymų.

Šiuo metu kuriama Šilutės miesto nevyriausybinių organizacijų asociacija „Šilutės bendruomenė“ (neseniai įvyko steigiamasis susirinkimas), kuri muziejaus pastatuose, Lietuvininkų g. 36, norėtų įkurti Šilutės bendruomenės namus. Čia būtų vykdoma visuomeninė, kultūrinė, edukacinė veikla. Bendruomenės namų durys būtų atviros tiek jaunimui, tiek ir vyresniojo amžiaus žmonės.

Prašome Šilutės rajono savivaldybės tarybos muziejaus pastatą su priklausiniais, esančius Lietuvininkų g. 36, Šilutėje, išbraukti iš privatizuojamų objektų sąrašo ir perduoti jį naudoti miesto bendruomenei.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas