DĖL „PUSIAUKELĖS NAMŲ“ PROJEKTO KAUNO MIESTE


Parašų: 17


  • Autorius: Jolanta Kukanauzienė
  • Adresuota: Drobės gatvė, Kaunas.
  • Kategorija: Žmogaus teisės

Kreipiamės daugumos Kauno miesto Šančių rajono gyventojų vardu.
Atviruose informacijos šaltiniuose apstu informacijos apie šiais metais planuojamą įgyvendinti Kalėjimų departamento prie LR Teisingumo ministerijos kuruojamą projektą ,,Pusiaukelės namai‘‘, kurio išdavoje Lietuvoje atvers duris keturi , taip vadinami ,,Pusiaukelės namai‘‘-vietos, kur gyventų nuteistieji.
Vieną iš tokių namų planuojama įkurti Kauno mieste Drobės g. Žemųjų Šančių mikrorajone. Šančių mikrorajonas yra vienas iš tankiausiai apgyvendintų rajonų Kauno mieste. „ Pusiaukelės namai „ (atviras kalėjimas) ruošiamas įkurti viduryje miesto - miegamajame miesto rajone, netoli mokymo įstaigų, poliklinikos,i ligoninės bei bažnyčios.
Daugiabučių namų kvartale gyvena daug šeimų, auginančių nepilnamečius vaikus, taip iškils itin didelė grėsmė jų saugumui. Pusiaukelės namuose gyvenantys asmenys, teisti už įvairaus pobūdžio nusikaltimus, vaikus galės stebėti, galimai panaudoti prieš juos fizinį ar psichologinį smurtą. Be to, tokios įstaigos buvimas šalia namų gali traumuoti ir vaikų psichiką. Manoma, kad šiame regione gali išaugti ir nusikalstamumo mastas. Įgiję gyventojai gyvenamąją vietą daugiabučių namų teritorijoje, ten įsikūrę, turėjo teisėtus lūkesčius, jog šioje vietoje nebus talpinami nusikalstamas veikas padarę asmenys. Tai pažeistų gyventojų teisę į nuosavybę, tiek teisinio tikrumo bei teisėtų lūkesčių principus.
„Pusiaukelės namų “ įkūrimas pažeistų visų Šančių mikrorajono gyventojų bei dirbančiųjų , besimokančiųjų šiame rajone teises į saugų ir ramų gyvenimą, bei privatumą.
Mes, Kauno m. gyventojai ir įstaigų vadovai, išreiškiame susirūpinimą dėl to, kad tokie projektai kaip ,,Pusiaukelės namai ‚‘ , vykdomi paslapčia, be gyventojų sutikimo, jų apklausos ir gyventojų saugumo sąskaita. Manome, kad tai yra grubus mūsų teisių pažeidimas, ir viso to ką mums garantuoja LR Konstitucija.