KREMATORIUMUI prie Vievio NE


Parašų: 0


  • Autorius: vietos bendruomenė
  • Adresuota: Elektrėnų savivaldybės taryba, Elektrėnų savivaldybės administracija
  • Kategorija: Kita

ELEKTRĖNŲ SAVIVALDYBĖS GYVENTOJŲ KREIPIMASIS DĖL PLANUOJAMOS KREMATORIUMO STATYBOS
2015-09-29

Mes, Elektrėnų savivaldybės gyventojai, sužinojome, kad 2015 m. rugpjūčio 19 d. įvyko aukcionas dėl valstybinės žemės sklypo (kad. Nr. 7914/0006:1068, esančio Ąžuolų g. 5B, Kurkliškių k., Vievio sen., Elektrėnų sav.) nuomos, kurį laimėjo prieštaringą reputaciją turinti laidojimo paslaugas teikianti įmonė „Ligamis“. Laikraščio „Elektrėnų žinios“ rugsėjo 25 d. numeryje pasirodė straipsnis, kad UAB „Ligamis“ šiame sklype planuoja statyti krematoriumą. O savivaldybės interneto svetainėje tik dabar pasirodė informacija, kad viešas priešprojektinių krematoriumo statybų pasiūlymų svarstymas vyks jau 2015 m. spalio 8 d.
Kyla pagrįstų įtarimų, kad krematoriumo statybos įteisinimas vyksta skubotai ir neskaidriai, nes vietos bendruomenė iki šiol nebuvo informuota apie planus Elektrėnų savivaldybės teritorijoje statyti tokio pobūdžio statinį, informacija apie čia ketinamą vykdyti veiklą buvo itin formali – net tikslingai ieškant sunkiai pasiekiama. Kaip minėjome, apie konkrečius valstybinės žemės nuomininko ketinimus sužinojome atsitiktinai.
Mūsų duomenimis, 2015 m. rugpjūčio 25 d. mero potvarkiu UAB „Ligamis“ išnuomoto valstybinės žemės sklypo naudojimo būdas pakeistas į komercinės paskirties teritorijas, nors, pagal Bendrąjį Elektrėnų savivaldybės teritorijos planą, šis sklypas priskiriamas rekreacinėms teritorijoms. Be to, sklypas, kuriame planuojama statyti minėtą objektą, yra tokių saugomų teritorijų ir rekreacinių zonų, kaip Pipiriškių draustinis, Neries regioninis parkas, Bražuolės upė ir jos slėnis, Vievio ežeras, Trakų istorinis nacionalinis parkas, apsuptyje. Dėl planuojamos ūkinės komercinės veiklos, tikėtina, šiose apylinkėse itin suintensyvės eismas, padidės aplinkos tarša bei galimai bus sugadintas kraštovaizdis, o krematoriumo kaimynystė kels nemalonius jausmus tiek gyventojams, tiek rekreacinių zonų lankytojams. Todėl mums, šios savivaldybės gyventojams, visiškai neaišku, kokiais kriterijais vadovaujantis buvo pasirinktas krematoriumo veiklai būtent šis žemės sklypas.
Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad planuojamas statyti tokio pobūdžio komercinis objektas smarkiai sumenkins netoliese esančio nekilnojamojo turto vertę, dėl ko mes, gyventojai, galimai patirsime ekonominių nuostolių. Šalia UAB „Ligamis“ išnuomoto žemės sklypo yra įkurti kaimo gyventojų verslai (sulčių spaudykla, ekologiniai ūkiai ir kt.) bei vystomi nauji kaimo gyventojų investiciniai projektai, statomos kaimo turizmo sodybos. Planuojamo krematoriumo kaimynystėje esanti gyvenamoji aplinka, siūlomos paslaugos bei gaminami produktai būtų vertinami itin nepalankiai, todėl aplinkinių kaimų gyventojai yra pagrįstai nepatenkinti planuojamomis krematoriumo statybomis.
Nurodytos aplinkybės leidžia daryti išvadą, kad savivaldybė šioje situacijoje nesuteikė visapusiškos informacijos, neužtikrino galimybės visuomenei dalyvauti miesto plėtros procese ir priėmė skubotus sprendimus, ignoruodama gyventojų interesus, nors turėjo skirti pirmenybę atstovavimui jiems. Esame linkę manyti, kad savivaldybė galimai veikia išskirtinai tik verslo struktūrų komerciniams interesams.
Pareiškiame, kad krematoriumo statyba Elektrėnų savivaldybės rekreacinei teritorijai priskirtame sklype yra nesuderinama su vietos bendruomenės interesais, todėl šiuo raštu prašome Elektrėnų miesto merą ir atsakingus savivaldybės tarnautojus panaikinti mero potvarkį, atstatyti šio žemės sklypo naudojimo būdą į rekreacines teritorija, teikti visuomenės atstovams visą informaciją, susijusią su planuojama krematoriumo statyba, bei suteikti galimybę dalyvauti visame svarstymo procese. Kitu atveju, gindami savo interesus, būsime priversti kreiptis į teisėsaugos institucijas.

NESUTINKAME SU KREMATORIUMO STATYBA Ąžuolų g. 5B, Kurkliškių k., Vievio sen., Elektrėnų sav. (kad. Nr. 7914/0006:1068)