Neleiskime sunaikinti Vingio parke šeimos pramogų centro ,,Lakštingala"


Parašų: 62


  • Autorius: Vilniaus kraštiečių sambūris
  • Adresuota: M.K. Čiurlionio 102, Vilnius
  • Parašai renkami iki: 2025-07-06
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Prisidėkite prie šios peticijos:

Pasirašyti Pasidalinti


Vilniaus Aukštaičių sambūris 2016-aisiais, birželio 17 d. kaip ir kasmet, ketino organizuoti didžiąją Aukštaičių gegužinę, kuri jau devyneri metai tradiciškai vykdavo Vingio parke esančioje kavinėje "Lakštingala" (K.Čiurlionio g. 102). Ši kavinė priklauso UAB "Disona", kurios šeimininkas yra Romas Katinas.

2016 metų gegužės mėnesį, sambūrio atstovai atvykę į kavinę "Lakštingala" rado ją uždarytą. Šeimininkas Romas Katinas su liūdesiu informavo, kad prieš jo verslą jau kelinti metai vykdomas agresyvus puolimas, kurio paskutinis smūgis buvo Vilniaus apygardos teismo sprendimas atbuline data priskaičiuoti savivaldybės įmonės "Vilniaus parkai" naudai neadekvačiai didelę sumą už šalia kavinės esančių viešų pasivaikščiojimo takų ir atvirų Vingio parko lankytojų automobilių parkavimo aikštelių priverstinę "nuomą" jo kavinei. Tai reiškia tiesioginį privataus verslo bankrotą, todėl Romas Katinas su širdies skausmu prisipažino buvęs priverstas nutraukti dar prieš 20 metų buvusios sovietinės kavinės griuvėsių vietoje savo rankomis įkurtą ir sėkmingai atstatytą verslą.

Aukštaičių gegužinė yra tradicinis Vilniuje gyvenančių Aukštaitijos lietuvių kultūrinis renginys, į kurį suplūsta daug garbingo amžiaus vilniečių, kilusių iš Anykščių, Biržų, Utenos, Ukmergės, Ignalinos, Zarasų, Rokiškio, Kupiškio, Švenčionių, Pasvalio, Molėtų, Panevėžio ir kitų miestų. Lietuvos Respublikos Seimas pagal Europos Sąjungos kultūros direktyvą 2013 metus buvo paskelbęs Tarmių metais, o 2015 metus - Etnografinių regionų metais, kurių tikslas buvo regioninio, istorinio ir kultūrinio savitumo išsaugojimas ir puoselėjimas. Uab "Disona" buvo viena iš šių etnokultūrinių renginių iniciatorių nuo 2008 metų. Suvokdamas etnokultūrinio paveldo svarbą Romas Katinas aštuonerius metus iš eilės teikdavo ženklią materialinę paramą: organizuodavo šventę, parūpindavo vaišes, suteikdavo patalpas gegužinės svečiams. Taip pat parūpindavo patalpas aukštaičių sambūrių Tarybų organizaciniams posėdžiams, kavinės "Lakštingala" administracinėse patalpose iki šiol yra saugomi tradiciniai Aukštaitijos regionų indai, daugumos mūsų sambūrių regalijos, vardinės vėliavos, iškabos, dokumentų bylos bei archyvai.

2009 m. spalio 1 d. laikraštyje "Mokslo Lietuva" profesorius V.Rimša taip aprašė R.Katino labdarystę: "Pasistengė dėl kraštiečių ir Aukštaičių gegužinės rėmėjai. Už skanų alutį geru žodžiu visi minėjo svėdasiškį verslininką Algimantą Čaplinską, o už puikią vietą, tvarką ir skanius užkandžius gerą žodį tarė kavinės "Lakštingala" šeimininkui, „prisiekusiam“ anykštėnui ir aukštaičiui Romui Katinui."

Susiformavusi tradicija rinktis būtent Vingio parko kavinėje tapo itin svarbi šimtams garbingo amžiaus vilniečių, kurie priprato prie šios patogios vietos, pramynė į ją kelią. Pokyčiai jų gyvenime būtų per sunkus iššūkis. Verslininkas Romas Katinas jų patogumui pastatė stoginę nuo lietaus ir vėjo, įrengė patogius stalus ir suolus, sumūrijo židinį. Ši visa infrastruktūra senjorams ir visiems svečiams garantuodavo fiziškai patogų ir dvasiškai prasmingą renginį, kuris per daugelį metų išsirutuliojo į tradiciją, telkdavo bendruomenę, puoselėdavo papročius.

Manome, kad patenkinus nepagrįstą Uab "Vilniaus parkai" ieškinį nukentėtų vilniečių visuomeninis interesas, nes be Romo Katino indėlio ir jo verslo paramos aukštaičių gegužinių gyvavimui iškiltų grėsmė, kadangi sambūriai veikia visuomeniniais pagrindais ir nedisponuoja didelėmis nuosavomis lėšomis.

Romą Katiną pažįstame kaip iniciatyvų, labdaringą, aukštos reputacijos verslininką ir kultūrai suprantingą jautrios sielos žmogų. Jo nuopelnai tapo pripažinti gausiais padėkos raštais ir pagyrimo diplomais, nuo tokių organizacijų, kaip Pasaulio lietuvių dainų šventė, Vilniaus m. Vyriausiasis policijos komisariatas (viršininkas E. Kaliačius), Vilniaus miesto Savivaldybės meras A.Zuokas, Vilniaus Universiteto Botanikos sodas, visuomeninė organizacija “Tėvai prieš narkotikus”, Balsių bendruomenė ir Verkių seniūnija bei daugelis kitų. (Šių dokumentų skaitmeninės kopijos viešai prieinamos www.lakstingala.lt)

Gerbiamas Mere R.Šimašiau, Jūsų deklaracijos apie bekompromisinį skaidrumą tvarkant vilniečių reikalus daro mums įspūdį. Kita vertus, būtų nemalonu, jei visuomenėje pasklistų
nuomonė, kad Jums pavaldi įmonė "Vilniaus parkai" tapo korumpuotos grupuotės manipuliavimo įrankiu užvaldyti ir perimti kavinę "Lakštingala".

P r a š o m e Jūsų paramos sudarant ponui Romui Katinui ir uab "Disona" sąlygas toliau vykdyti sąžiningą verslą ir tęsti labdaringą veiklą.

Pagarbiai,


Vilniaus anykštėnų sambūris
Sambūrio vardu pirmininkas:

Vilniaus rokiškėnų sambūris
Sambūrio vardu pirmininkas:

Vilniaus uteniškių sambūris
Sambūrio vardu pirmininkas:

Vilniaus kupiškėnų sambūris
Sambūrio vardu pirmininkas:

Vilniaus biržiečių sambūris
Sambūrio vardu pirmininkas:

Vilniaus pasvaliečių sambūris
Sambūrio vardu pirmininkas:

Vilniaus panevėžiečių sambūris
Sambūrio vardu pirmininkas:

Vilniaus švenčioniškių sambūris
Sambūrio vardu pirmininkas:

Vilniaus Zarasų sambūris
Sambūrio vardu pirmininkas:

Vilniaus Molėtų sambūris

Vilniaus ukmergiškių sambūris
Sambūrio vardu pirmininkas:



Pasirašyti peticiją


      Jokios kitos informacijos nesiųsime