„NE“ AUTOMOBILIŲ TRANSPORTUI SKIRTO TILTO STATYBAI PER VINGIO PARKĄ!


Parašų: 29


  • Autorius: Lietuvos žaliųjų partija
  • Adresuota: Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui, Vilniaus miesto administracijos direktorei Almai Vaitkunskienei, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos peticijų komisijai
  • Kategorija: Aplinkosauga

PETICIJA
„NE“ AUTOMOBILIŲ TRANSPORTUI SKIRTO TILTO STATYBAI
PER VINGIO PARKĄ!
Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui,
Vilniaus miesto administracijos direktorei Almai Vaitkunskienei,
Vilniaus miesto savivaldybės tarybos peticijų komisijai

Tarp parodų rūmų LITEXPO ir šalia esančio Vingio parko planuojamas statyti tiltas skirtas automobilių transportui – grėsmė geriausiai aktyviam poilsiui pritaikytai žaliajai teritorijai Vilniaus mieste. Nors anksčiau buvo teigta, kad šalia Vingio parko planuojamu statyti tiltu galės naudotis tik pėstieji ir dviratininkai, parengtame infrastruktūros projekte numatyta, jog juo naudosis ir viešasis transportas. Nėra garantijų, kad ateityje šiuo tiltu nebus nukreiptas ir bendrasis automobilių srautas.
Vingio parkas – viena lankomiausių žaliųjų erdvių Vilniuje: čia laisvalaikį leidžia šeimos, aktyvų sportą gamtoje mėgstantys vilniečiai. Parke savo buveines turi NATURA 2000 saugomos gyvūnų ir augalų rūšys, yra gamtos paveldo objektų.
Jei planuojamu tiltu bus leidžiamas aktyvus transporto eismas, nukentės ne tik parko lankytojų poilsiavimo kokybė – padidės aplinkos ir oro tarša, pakils triukšmo lygis, bus pakenkta parko biologinei įvairovei. O pats parko plotas bus sumažintas 1,4 ha.
Vilniečiai nusipelnė mieste turėti kuo natūralesnes žaliąsias poilsio zonas, apsaugotas nuo intensyvaus transporto. Negalima leisti, jog jų ir gamtos sąskaita būtų sprendžiamos transporto valdymo problemos ar tenkinami prekybininkų interesai, todėl reikalaujame, kad:
- būtų atliktas detalaus plano, sujungiančio LITEXPO parodų rūmus su Vingio parku, koregavimas statant tik pėsčiųjų ir dviračių eismui pritaikyta tiltą;
- transporto srautų prie LITEXPO rūmų problemą spręsti nukreipiant dalį transporto į kitas gretimas automobilių parkavimo aikšteles bei organizuoti lankytojų atvežimą į parodų rūmus specialiai kursuojančiu viešuoju transportu bei taikant kitas darnaus mieste judumo priemones, kurios skatintų gyventojus vietoj nuosavų automobilių naudojimo rinktis kitas alternatyvas.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas