DĖL RŪKYMO DAUGIABUČIŲ NAMŲ BALKONUOSE UŽDRAUDIMO


Parašų: 0


  • Autorius: Paulius Paulionis
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimui
  • Kategorija: Sveikatos apsauga

Lietuvoje rūkymo sukeltos ligos kasmet pasiglemžia apie 7000 gyvybių. Pasyvaus rūkymo žalą rodo šie iškalbingi faktai: degant tabakui tiek į rūkančiojo organizmą, tiek į aplinką patenka apie 4000 cheminių junginių, iš kurių apie 70 sukelia vėžį. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas informuoja, kad tik 15 proc. cigaretės dūmo yra įkvepiama rūkant, o likusi dalis pasiskirsto aplinkoje ir gali būti įkvepiama aplinkinių žmonių. Ką įkvepia nerūkantieji, sudaro degančio tabako dūmas ir rūkančiojo iškvepiamas oras.
Atsižvelgdami į tai, kad dėl rūkančiųjų daugiabučių namų balkonuose ir pro langus elgesio, didelė dalis šalies daugiabučiuose gyvenančių žmonių, tame tarpe ir vaikų, yra priversti kvėpuoti nuodingais tabako ir su jais susijusių gaminių dūmais.
Tuo pažeidžiama nerūkančiųjų, tame tarpe vaikų, teisė į sveiką aplinką. Taip pat yra apribojama galimybė naudotis asmenine nuosavybe, kai dėl nuolat sklindančių nuodingų tabako dūmų iš rūkančiųjų langų ir balkonų, kaimynai negali atsidaryti savo butų langų ir balkonų.
Prašome Lietuvos Respublikos įstatymų leidėjų, pritarti Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo Nr. I-1143 19 straipsnio pakeitimo įstatymo projektui, papildant minėtą straipsnį draudimu rūkyti daugiabučių namų balkonuose.