Dėl LRS nario M.Basčio atstatydinimo


Parašų: 7


  • Autorius: Vaida Matusienė
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas
  • Kategorija: Valdžia ir politika

2017 m. kovo 9 d. pasirodė informacija apie tai, jog LR Seimo narys bei Seimo pirmininko pavaduotojas Mindaugas Bastys galimai palaiko artimus ryšius su prieštaringai vertinamais asmenimis: http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/vsd-demaskuoja-seimo-vicepirmininka-m-basti-rysiai-su-rusijos-verslininkais-itariamais-agentais-ir-mafijos-autoritetais-56-766490.

LR Seimas turi būti pavyzdinė institucija ir joje dirbantys žmonės turi būti pavyzdžiu. Pateiktoje informacijoje matoma, kad M. Bastys bendrauja su Jevgenijumi Kostinu. Šis mokslininkas bendrauja su Rusijos ambasada, per savo brolį Aleksejų Kostiną dalyvauja įvairiose su Rusija susijusiose verslo schemose, buvo ne kartą VSD minimas tarp Rusijai dirbančių žmonių.

M.Bastys 2012-2013 m. organizavo „Rusatom overseas“ direktoriaus Rytų Europai A.Merteno susitikimus su tuomečiu premjeru socialdemokratų lyderiu Algirdu Butkevičiumi ir energetikos ministru. Premjeras atsisakė susitikimo, tuomet M.Bastys A.Merteną atvedė pas tuometį Seimo pirmininką Vydą Gedvilą.

VSD teigimu, M.Bastys nuolat bendrauja su buvusiu „Dujotekanos“ viceprezidentu, buvusiu KGB karininku P.Vojeika, kuris irgi nuolat bendrauja su buvusiais Lietuvos ir SSRS KGB karininkais. VSD mano, kad ryšiai su P.Vojeika daro M.Bastį pažeidžiamu.

VSD teigia, kad M.Bastį sieja asmeniniai ryšiai su garsiu lietuvių kilmės Rusijos televizijos žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, kuris daug metų dirba propagandinėje RTR televizijoje žinių ir analitinių laidų vedėju. Jo vedamose laidose dažnai apie Lietuvą skleidžiama negatyvi ir dezinformuojanti informacija.

VSD teigimu, M.Bastys artimai bendrauja su S.Dubininku, kuris įvardijamas kaip buvęs Kauno mafijos autoritetas, su Kauno Žaliakalnio nusikalstamomis grupuotėmis susijęs asmuo, dabar legalizavęs savo verslą. M.Bastys S.Dubininko prašymu 2009-2012 m. buvo įdarbinęs jo sūnų Mantą Dubininką savo padėjėju Seime. M.Bastys pripažįsta, kad rinkimų į Seimą kampanijos metu S.Dubininkas jam suteikė paramą.

VSD mano, kad šie ryšiai M.Bastį daro pažeidžiamą.

VSD atkreipia dėmesį, kad M.Bastys, pildydamas klausimyną, nenurodė pažįstantis P.Vojeikos, nenurodė su E.Mackevičiumi bendravęs festivalio „Atvira jūra“ metu.

Dėl šių faktų VSD pareiškė prieštaraujantis, kad M.Basčiui būtų išduotas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Visiškai slaptai“.

Tokia pateikta informacija perša išvadą, kad M.Bastys nederamai atstovauja Lietuvos interesams ir jis negali būti LR Seimo nariu.

Kviečiame pasirašyti šią peticiją, jei sutinkate, kad LR Seime turėtų būti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys, o M.Basčiui siūlome priimti sprendimą ir atsistatydinti iš LR Seimo.