SUSTABDYKIME VILNIAUS SENAMIESČIO MOKYKLOS REORGANIZACIJĄ !


Parašų: 265


  • Autorius: Vilniaus Senamiesčio mokyklos bendruomenės narys Žilvinas Radavičius
  • Adresuota: Vilniaus miesto savivaldybė, LR Seimas, LR Prezidentūra, LR Vyriausybė, Žmogaus teisių gynimo organizacijos, visuomenės veikėjai ir organizacijos, žiniasklaida, piliečiai.
  • Kategorija: Švietimas

Lietuvos Respublikos Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkui
Povilui Urbšiui,
Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkui
Eugenijui Jovaišai,
Lietuvos Respublikos Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkui
Juliui Sabatauskui,
Lietuvos Respublikos Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnui
Ramūnui Karbauskiui,
Vilniaus miesto savivaldybės merui
Remigijui Šimašiui,
Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, Kultūros ir Sporto departamento direktoriui
Algimantui Pakalniškiui,
Vilniaus miesto savivaldybės
Tarybai,
Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministrei
Jurgitai Petrauskienei,
Žmogaus teisių komiteto pirmininkui
Valerijui Simulik


PRAŠYMAS
DĖL TARPININKAVIMO SIEKIANT SUSTABDYTI VILNIAUS SENAMIESČIO MOKYKLOS REORGANIZACIJĄ

2017 m. kovo 9 d. Nr.
Vilnius

Lietuvos rusų visuomeninių organizacijų lyderiai
Vilniaus Senamiesčio mokyklos bendruomenė

Lietuvos rusų bendruomenė, atstovaujama žemiau pasirašiusiųjų rusų visuomeninių organizacijų lyderių, kreipiasi į Jus prašydama:
• Sustabdyti 2017 m. vasario 22 d. Vilniaus savivaldybės Tarybos sprendimo reorganizuoti Vilniaus Senamiesčio mokyklą, prijungiant ją prie Vilniaus Liepkalnio pagrindinės mokyklos, vykdymą, grįžtant prie pirminio mokyklų reorganizavimo Bendrajame 2016-2020 metų plane numatyto varianto.
• Leisti Vilniaus Senamiesčio mokyklai 2017/2018 mokslo metais toliau formuoti klases, kas suteiks galimybę išsaugoti mokyklos prestižą ir papildyti ją naujais mokiniais, kurių srautą prognozuoja Vilniaus miesto savivaldybė, bei iš turimų Vilniaus Senamiesčio mokyklos rezervų (šioje mokykloje veikia priešmokyklinio ugdymo grupė).
• Mokyklų tinklo reorganizaciją vykdyti atsižvelgus į Lietuvos Respublikos Konstitucijos 45 straipsnį: „...piliečių tautinės bendrijos savo tautinės kultūros reikalus, švietimą, labdarą, savitarpio pagalbą tvarko savarankiškai. Tautinėms bendrijoms valstybė teikia paramą” ir Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo pakeitimo įstatymo 44 straipsnį, numatantį mokyklos, pagalbos įstaigos pabaigą ir pertvarkymą: “Tais atvejais, kai savivaldybės tarybos sprendimų projektai dėl bendrojo ugdymo mokyklų reorganizavimo, likvidavimo ir pertvarkymo prieštarauja mokyklos bendruomenės sprendimams, siūlymus dėl tokios mokyklos reorganizavimo, likvidavimo ir pertvarkymo pateikia Švietimo ir mokslo ministerija. Mokyklos bendruomenės sprendimų priėmimo tvarką nustato švietimo ir mokslo ministras”.
• Sudaryti specialią, švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės vadovaujamą Darbo grupę, siekiant sustabdyti Vilniaus Senamiesčio mokyklos reorganizavimą ir kvalifikuotai spręsti dėl švietimo reformos iškilusias problemas.

Vilniaus Senamiesčio mokyklos ir Lietuvos rusų bendruomenės kategoriškai prieštarauja šios švietimo įstaigos reorganizacijai ją prijungiant prie Vilniaus Liepkalnio pagrindinės mokyklos, nes visapusiškai Vilniaus Senamiesčio mokykla yra geresnė. Ši mokykla yra taip pat ir rusų, lietuvių inteligentijos kultūros židinys.
Vilniaus Senamiesčio mokyklos moksleivių tėvų ir moksleivių atsisakymą vesti savo vaikus į Vilniaus Liepkalnio pagrindinę mokyklą patys tėvai pareiškė Bendruomenės aerofilmavimo-protesto akcijoje, vykusioje 2017 01 09, Vilniaus Senamiesčio mokyklos protesto vakaronėje "Mokykla-mūsų namai!", vykusioje 2017 01 27, 2017 01 11, 2017 02 01, 2017 02 21 piketuose prie Vilniaus miesto savivaldybės, pasipriešinimas Senamiesčio mokyklai buvo parodytas ir Vilniaus miesto savivaldybės Taryboje 2016 12 21, 2017 02 01, 2017 02 22.
Vilniaus miesto savivaldybės Taryba nesiskaito su mūsų nuomone. Vilniaus miesto savivaldybė teisiškai gali atidaryti arba uždaryti bet kokią mokyklą, tačiau Vilniaus Senamiesčio mokyklos bendruomenė, kaip senbuviai, privalo turėti pasirinkimo teisę nuspręsti, kur turi vykti ugdymo procesas.
Vilniaus Senamiesčio mokyklos mokinių ir personalo iškėlimas į juos netenkinančias sąlygas kitos, galimai lietuviškos, mokyklos naudai yra Žmogaus teisių pažeidimas.
Analizuodamos susidariusią situaciją, mūsų bendruomenės turi įvairių pasiūlymų, kaip išspręsti susidariusias problemas, liečiančias ne tik Vilniaus Senamiesčio ir Liepkalnio pagrindinę, bet ir kitas ne tik pustuštes, bet ir perpildytas ne tik tautinių mažumų, bet ir lietuviškas mokyklas. Vienas iš jų - Vilniaus Senamiesčio mokykloje, kurios patalpose kartu su nuomininkės Vilniaus tarptautinės Meridiano mokyklos mokiniais mokosi apie 330 mokinių, atidaryti lietuviškas klases ir didinti priešmokyklinio ugdymo grupę.

Pagarbiai,

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas