Dėl kontracepcijos prieinamumo užtikrinimo pažeidžiamoms LR gyventojų grupėms


Parašų: 147


  • Autorius: Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Vyriausybė
  • Kategorija: Žmogaus teisės

PETICIJA
Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui

Dėl kontracepcijos prieinamumo užtikrinimo pažeidžiamoms LR gyventojų grupėms


Mes, žmogaus lytinių reprodukcinių teisių gynėjai, atsižvelgdami į žmogaus teisę gauti prieinamas ir palankias lytinės reprodukcinės sveikatos paslaugas, raginame Lietuvos Respublikos Vyriausybę gerinti kontracepcijos prieinamumą LR gyventojams.

Lietuvoje nepilnametės, nedirbančios, priklausomybių turinčios, daugiavaikės motinos sudaro socialiai pažeidžiamą visuomenės grupę, kuriai būtina Vyriausybės parama. Būtent šioms moterims dažnai trūksta mokslu grįstos informacijos apie modernią kontracepciją, siekiant išvengti neplanuoto nėštumo. Joms dažniausiai neprieinamos kokybiškos specialistų konsultacijos kontracepcijos klausimais, kontraceptinėms priemonėms įsigyti jos neturi finansinių išteklių.

Dėl pažeidžiamų grupių moterų neplanuotų nėštumų visuomenė vis dažniau susiduria su neigiamomis pasekmėmis – gimdomi nelaukti naujagimiai, jie neprižiūrimi, prieš juos smurtaujama, nereti ir kūdikių nužudymo atvejai. Ne paslaptis, kad kartais moteriai ar šeimai vaikas reikalingas tik tam, kad gautų socialinę pašalpą.
Nepilnametės Lietuvoje yra dažnai skatinamos nenutraukti neplanuoto nėštumo ir gimdyti, nors gimdančioms nepilnametėms gresia dažnesnės nėštumo ir gimdymo komplikacijos, PSO tyrimų duomenimis nepilnametės dažniau miršta gimdydamos nei suaugusios moterys.

2012 m. Ženevoje, visuotinėje periodinėje žmogaus teisių įgyvendinimo apžvalgoje (angl. UPR) Lietuva įsipareigojo gerinti kontracepcijos prieinamumą Lietuos Respublikos gyventojams, tačiau situacija nepasikeitė, kontracepcijos prieinamumas nepagerėjo net pažeidžiamoms gyventojų grupėms.

Reikalaujame, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė imtųsi priemonių gerinti kontracepcijos prieinamumą LR gyventojams ir užtikrintų:

- kontracepcijos kompensavimo sistemos sukūrimą pažeidžiamoms gyventojų grupėms;
- informacijos apie kontracepciją sklaidą valstybiniu lygmeniu – interneto puslapius, reguliarias informacines kampanijas;
- visapusiška moksline informacija ir žmogaus teisėmis paremtą lytinį švietimą ir ugdymą mokykloje;
- sistemingą sveikatos darbuotojų mokymą apie neplanuoto nėštumo prevenciją, šeimos planavimą;
- kokybiškas konsultacijas apie kontracepcijos metodus sveikatos priežiūros įstaigose.


# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas