Dėl Regioninių žydų bendruomenių atstovavimų normų


Parašų: 141


  • Autorius: Simonas Gurevičius
  • Adresuota: Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės taryba; Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė
  • Kategorija: Kita

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės tarybai
Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkei



PETICIJA - REIKALAVIMAS
DĖL REGIONINIŲ ŽYDŲ BENDRUOMENIŲ ATSTOVAVIMO NORMŲ


Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė (toliau – LŽB), Lietuvoje veikianti jau daugiau nei 20 metų, vienija Lietuvos žydus ir jų organizacijas ir jiems atstovauja. LŽB tikraisiais nariais, turinčiais teisę dalyvauti bendruomenės valdyme, gali būti bet kokios teisinės formos juridiniai asmenys, kurių veikla kaip nors susijusi su žydų kultūra, švietimu, religija, tradicija, kt. LŽB nariais yra visos teritorinės (regioninės) žydų bendruomenės. 2016 m. gruodžio 31 d. duomenimis LŽB iš viso buvo daugiau nei 20 narių.

Vadovaujantis galiojančių LŽB įstatų 7.1 punktu, „kiekvienas narys turi po 1 balsą, išskyrus dėl regioninių žydų bendruomenių. Siekiant išlaikyti tradicinius demokratinius Lietuvos žydų savivaldos principus, bei taikant teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principą, regionines žydų bendruomenes atstovaujantys delegatai turi balsų skaičių, proporcingą atstovaujamų narių skaičiui. Atstovavimo normas nustato LŽB taryba atsižvelgdama į realiai atstovaujamų regioninių bendruomenių narių skaičių.“

Pažymėtina, kad jau bene 10 metų LŽB taryba sąžiningai laikydavosi šio LŽB įstatuose įtvirtinto principo ir visų regioninių žydų bendruomenių atžvilgiu nustatydavo tokią atstovavimo kvotą: 100 bendruomenės narių – 1 balsas.

Tačiau 2017 m. balandžio 19 d. vykusiame LŽB tarybos posėdyje, nesant jokiam teisiniam pagrindui ir pažeidžiant LŽB narių bendrai patvirtintus įstatus, buvo priimtas sprendimas kiekvienai regioninei žydų bendruomenei suteikti tik 1 balsą, nepriklausomai nuo to, kiek ji turi atstovaujamų narių. Tokiu būdu buvo grubiai pažeisti galiojantys LŽB įstatai atimant regioninėms žydų bendruomenėms įstatuose aiškiai numatytą išimtį, taip pat paminti tradiciniai demokratiniai Lietuvos žydų savivaldos principai, paneigti teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principai. Tokiu LŽB tarybos sprendimu šimtai žmonių, esančių regioninių žydų bendruomenių nariais, prarado teisę būti teisėtai ir tinkamai atstovaujami Lietuvos mastu. Maža to, šiuo neteisėtu sprendimu Lietuvos regioninės žydų bendruomenės, atstovaujančios daugiau nei 3 000 asmenų, kuriuos vienija bendras Lietuvos žydų kultūros, tradicijų ir paveldo išsaugojimo ir puoselėjimo tikslas, buvo prilygintos tiems subjektams, kurie atstovauja tik po kelis asmenis, siekiančius specifinio, o ne visiems žydams bendro tikslo.

Atsižvelgdami į tai ir siekdami, kad būtų apginti teisėti interesai, šią peticiją – reikalavimą pasirašantys asmenys primygtinai ragina LŽB tarybos narius nedelsiant, bet ne vėliau kaip per dvi savaites nuo šios peticijos-reikalavimo dienos:

1. Atšaukti 2017 m. balandžio 19 d. LŽB tarybos priimtą sprendimą dėl regioninių žydų bendruomenių atstovavimo normų, kuriomis kiekvienai bendruomenei nustatomas 1 balsas nepriklausomai nuo atstovaujamų narių skaičiaus.

2. Priimti sprendimą, kuriuo regionines žydų bendruomenes atstovaujantys delegatai turėtų balsų skaičių, proporcingą atstovaujamų narių skaičiui, t.y. 100 bendruomenės narių – 1 balsas.

Norime pabrėžti, kad tik tokiu LŽB tarybos sprendimu (100 narių – 1 balsas) nebūtų pažeidžiamos regioninių žydų bendruomenių ir jų narių teisės ir teisėti interesai bei būtų išlaikyti tradiciniai demokratiniai Lietuvos žydų savivaldos principai, o taip pat įgyvendintas teisingumas, protingumas ir sąžiningumas.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas