Užteks bausti už laisvą pasirinkimą!


Parašų: 2


  • Autorius: S.Keršys
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Seimas; Lietuvos piliečiai
  • Kategorija: Valdžia ir politika

ŽMOGUS-
gimęs laisvoje šalyje turi teisę laisvai rinktis. Laisvės ribojimas Lietuvoje yra legalus nusikaltimas! Nelogiški ir pasenę šalies įstatymai kenkia piliečių gerbūviui, ardo šeimas, skatina juodosios rinkos klestėjimą bei nusikalstamumą.

Kartu dekriminalizuokime!

Kasdien Lietuvoje iššvaistoma tūkstančiai eurų iš mokesčių mokėtojų kišenės, skirtų “kovai" su kanapėmis. Šios “kovos” tikslingumas - ginčytinas. Juk ne vienam iš mūsų yra tekę, per įvairias šventes bei viešus renginius, pamatyti paviljonus, kuriuose prekiaujama įvairiausia produkcija: pluoštinės kanapės tekstile, gydomuoju aliejumi ar netgi kanapių arbata bei duona. Tuomet kodėl kasmet šimtai lietuvių, suimtų su kanapėmis asmeniniam naudojimui, teisiami ir baudžiami neadekvačiomis bausmėmis? Už minimalų kiekį pas asmenį rastų kanapių baudžiama maksimaliai - didžiulėmis piniginėmis baudomis, už didesnį kiekį - laisvės atėmimas. Tuo tarpu viešai pasirodęs neblaivus asmuo (jų netrūksta ir teisėtvarkos pareigūnų tarpe) baudžiamas administracine tvarka, įspėjamas, arba paleidžiamas(!) su pasižadėjimu to nekartoti. Kas vienam leista, kitam draudžiama?..

2001 metais, viena iš ES senbuvių - Portugalija, išleido įstatymą, dekriminalizuojantį visų tipų psichoaktyvių medžiagų turėjimą bei naudojimą asmeninėms reikmėms. Rezultatas - stulbinantis: perpus sumažėjęs apkaltinimų ir teistumų skaičius dėl kontrabandos ar disponavimo; dekriminalizavimas paskatino eiti gydytis pripratusius prie sunkiųjų narkotikų, tokių, kaip heroinas, kokainas, įvairių opiatų ir t.t; ženkliai sumažėjęs užsikrėtusiųju ŽIV, AIDS ligomis, dažniausiai susijusiomis su intraveninių narkotikų vartojimu. Supraskite teisingai: šis įstatymas nelegalizavo narkotikų, jų platinimo ar gabenimo - nuobaudos už šiuos nusižengimus išliko; tačiau jis panaikino baudžiamąją atsakomybę už psichotropinių medžiagų vartojimą ar disponavimą nedideliais kiekiais, palikdamas administracines nuobaudas ir leisdamas žmonėms rinktis savarankiškai.

Laisvę rinktis turime kiekvienas iš mūsų: laisvę nuodytis alkoholiu, ar mėgautis tūkstantmečių senumo augalu; laisvę kimšti į save cheminius vaistus, ar naudotis vaistu, išaugintu gamtos; nuleidus ausis pasiduoti vyriausybės valiai, ar apginti savo nuomonę ir teisę rinktis? Juk iš tiesų, ne piliečiai tarnauja valdžiai, o valdžia - piliečiams! Viskas prasideda nuo smulkmenų - šiandien žengiame pirmą žingsnį, rytoj jau spurtuosime lig pergalės. Jei sutinki su manimi, jei manai, jog ir Tu gali laisvai rinktis laisvoje šalyje, pasirašyk po šia peticija "Dėl kanapės dekriminalizavimo" ir kartu pakeisti istoriją!
[u]