Sustabdykime medžių naikinimą Jonavoje!


Parašų: 72


  • Autorius: Jonavos žalieji
  • Adresuota: Jonavos r. savivaldybės tarybai bei administracijai
  • Kategorija: Aplinkosauga

NE medžių kirtimui Jonavos mieste bei rajone!
NE slaptiems savivaldybėms projektams, planams be visuomenės dalyvavimo!
NE įvežtiniams brangiems sodmenims iš svetimų kraštų!

Jonavos valdžia iškirto ir toliau kirs sveikus medžius Jonavos mieste bei rajone:
1) sakraliniame Ramybės skvere išpjautos kelios dešimtys sveikų medžių – vietoj jų bus išleista 17.415 eurų naujiems sodinukams iš mokesčių mokėtojų kišenės. Be to, už ≈30.000 Eur Jonavos seniūnija pirks ir mieste sodins 100 brangių importinių medžių iš užsienio (jubiliejiniais 2018-aisiais švenčiant nacionalinio Lietuvos valstybingumo 100-metį...).
2) Prezidento gatvėje daugybė medžių buvo pašalinti be visuomenės žinios
3) dešimtis medžių Savivaldybė iškirs ir dėl naujų projektų (pvz., ,,Jonavos miesto, centrinio parko dalies, Joninių tvenkinio vakarinio šlaito sutvarkymas“, nors šiuo atveju medžiai yra sveiki ir netgi atlieka stataus tvenkinio šlaito sutvirtinimo funkciją).

REIKALAUJAME:
1. sustabdyti sveikų medžių kirtimą Jonavos mieste bei Jonavos rajono gyvenvietėse
2. išviešinti (internete ir kitur) visus Jonavos r. savivaldybės ir jos organizacijų (pvz., UAB "Jonavos paslaugos" ir kt.) ketinimus, planus, svarstymus, jau esamus ir būsimus dokumentus, visą medžiagą apie ligšiol atliktus veiksmus, susijusius su želdynų kirtimu Jonavos mieste bei rajono gyvenvietėse
3. numatyti ir įgyvendinti konkrečias priemones Jonavos miesto bei rajono medžių, kitų želdinių apsaugai
4. įtraukti rajono gyventojus, organizacijas, nepriklausomus ir nešališkus asmenis į miesto bei rajono žaliojo rūbo kūrimą
5. iš naujo sudaryti Jonavos r. sav. Želdinių ir želdynų apsaugos ir priežiūros komisiją, svarstančią Jonavos rajone augančių, pjautinų medžių šalinimą ir kt. klausimus, į šią komisiją įtraukti bent kelis visuomenės atstovus
6. parengti Jonavos miesto bei rajono kraštovaizdžio, dendrologinę strategiją bei konkrečius projektus
7. skatinti vietinius, Lietuvoje augintus medžius (kt. želdinius) ir jų rūšis, atsisakyti įvežtinių (nes jų kaina, auginimas ir priežiūra paprastai yra brangesni, reikalauja spec. kvalifikacijos, jų ilgaamžiškumas ir atsparumas Lietuvos sąlygomis (šalčiui ir pan.) - abejotinas, kuomet jie importuojami iš svetimų gamtinių rajonų ar klimato zonų)
9. Reikalaujame, kad visi Jonavos miesto medžiai, želdiniai ir želdynai būtų rekonstruojami, projektuojami, planuojami, o šalinami tik išimtiniais atvejais, visais atvejais - įtraukiant visuomenę, iš anksto plačiai viešinant ir parengiant aiškius ir suprantamus kraštovaizdžio projektus, pasitelkiant specialistus (dendrologus, želdynų projektuotojus ir kt.), o gyventojai būtų tinkamai supažindinami, įtraukiami, sudarant galimybes teikti pasiūlymus, juos viešinant bei viešai aptariant
10. Prašome rajono biudžete, jo projekte aiškiai ir konkrečiai numatyti medžiams, želdiniams ir želdynams, jų infrastruktūrai skiriamas lėšas.
11. Prašome tinklavietėje www.jonava.lt sukurti subdomeną ar papuslapį, skirtą želdynams (pvz., www.jonava.lt/zeldynai), bei jame paskelbti visą su Jonavos želdynais susijusią Jonavos r. savivaldybės ir jos struktūrų, įstaigų bei organizacijų turimą informaciją (komitetų, komisijų veiklą, posėdžius, protokolus), ypač leidimus kirsti ar kitaip pašalinti, persodinti, genėti želdinius, augančius bendro naudojimo teritorijose (parkuose, skveruose, aikštėse, prie gatvių ir kitose vietose), visus Jonavos r. sav. želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos dokumentus, protokolus, motyvus dėl leidimų kirsti, tvarkyti želdynus ir pan., taip pat visas Jonavos esamas želdynų būklės ekspertizes (želdynų ekologinės ir estetinės būklės tyrimus ir vertinimus)
12. peržiūrėti jau išduotus leidimus kirsti medžius Jonavos mieste bei rajono gyvenvietėse, patikrinti šių leidimų (aplinkosauginį ir teisinį) pagrįstumą bei teisėtumą, išviešinti informaciją apie šių tyrimų eigą, medžiagą bei rezultatus, taip pat inicijuoti atsakingų asmenų patraukimą teisinėn (administracinėn, baudžiamojon ir drausminėn) atsakomybėn dėl nepagrįsto medžių iškirtimo bei žalos aplinkai atlyginimo.

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama
2019-06-15 / 02:06
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama
2019-03-25 / 21:54
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama
2019-03-20 / 20:39
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama
2018-11-08 / 12:18
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama
2018-11-07 / 20:20
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama
2018-11-07 / 10:19
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama
2018-11-07 / 10:00
Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas