Atliekų rūšiavimo žymėjimų atvaizdavimas ant įvairių pakuočių


Parašų: 1


  • Autorius: Radoslav Robert Stanievič
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas
  • Kategorija: Aplinkosauga

Šiuo metu dažnas iš mūsų susiduria su atliekomis, kurių tinkamas surūšiavimas priverčia mus susimąstyti „Ar tikrai šią atlieką galima dėti į vieną, ar kitą atliekų rūšiavimo konteinerį?“. Pasitaiko atliekų, kurios niekaip nepažymėtos, arba pasižymi klaidinančiomis savybėmis - pavyzdžiui po vakuumuotais mėsos gaminiais esanti neaiškios kilmės medžiagėlė „kempinė“, arba cigarečių pakelyje esantis metalizuotas popierius, taip pat metaliniai aerozoliniai flakonėliai, buteliai nuo aliejaus ir t.t. – o tokių smulkmenų tikrai ne mažai. Kartais susimąstau, ar nebūtu visiems patogiau, jeigu visi gamintojai, bei prekybininkai, būtu įpareigoti pažymėti savo produkciją (ar prekes) atitinkamais atliekų tvarkymo žymėjimais?
Žymėjimo koncepcija, mano manymu nėra itin svarbi, svarbiausia kad šie žymenis būtų aiškus ir suprantami. Tai galėtu būti spalvinis atitinkamo konteinerio žymuo (tarkime jeigu plastikas – tai geltonas kvadratas, ar kitoks simbolis, jei popierius tai mėlynas, ir t.t.). Kitu atvejais, tai galėtu būti pateikiama tekstiniu pavidalu tarkime etiketėje, aprašant pakuotės elementus „Atliekų klasifikavimas: Kamštelis – plastiko, butelis – stiklo“. Manau, jog tokie pakeitimai, prekybininkų bei įvairios produkcijos gamintojams, nesukeltu kažkokių ypatingų sunkumų bei didelių papildomų išlaidų. Prie to pačio norėčiau pridurti, jog nesu matęs nei vienos šalies, kurioje būtu tokia idėja realizuota – o tai įmanoma šiek tiek priartintu Lietuvą prie ES keliamų reikalavimų.
Mes, žemiau pasirašę šią peticiją, prašome Lietuvos Respublikos Vyriausybės pradėti svarstymus dėl įstatymų papildymo, ar pakeitimų, apimančius atliekų klasifikavimo ant pakuočių žymėjimo įvedimo, įpareigojančius visus gamintojus bei prekybininkus imtis atitinkamų veiksmų, įvertinant aukščiau aprašytus siūlymus bei pastabas.